Skolans matsedel
Målsättningen är att alla barn och ungdomar ska äta maten som serveras. Det är därför viktigt med variation av rätter och att det finns olika rätter på menyn varje dag. Här hittar du veckans matsedel för förskolorna, grundskolorna och gymnasieskolorna.

Matsedel
Till matsedeln för skolorna i Karlskrona kommun på skolmat.se
Specialkost
Kontakta din skola eller förskola om du behöver någon typ av specialkost.
Frågor och svar om måltider i Karlskrona kommun
-
Hur ser riktlinjerna ut för måltiderna som serveras?
Karlskrona kommun följer Livsmedelsverkets riktlinjer. Mycket fokus ligger nu på att öka den ekologiska andelen livsmedel, införa fler vegetariska måltider och laga så mycket mat som möjligt från grunden.
-
Vilka krav ställs när livsmedel ska upphandlas?
Vid upphandlingar ställs till exempel krav på hur djur transporteras, hur antibiotika används i livsmedel, vilka tillsatser som får användas och hur det arbetas med miljö- och djurskydd vid produktion.
-
Vilka levererar råvaror till Karlskrona kommun?
Menigo är vår huvudgrossist inom livsmedel. De levererar bland annat varor som till exempel konserver, kaffe och kryddor men även frysta varor. Grönsaksgrossisten Blekinge AB (tidigare Lunnatorp Blekinge AB och Grönsakshandlarna) levererar mejeriprodukter samt färsk frukt och grönsaker. Charkett levererar färskt kött och charkprodukter.
-
Vilka levererar kött och fisk som används?
Kycklingen kommer från Kronfågeln och kött- och charkprodukter levereras av Charkett. Fisken är nästan uteslutande MSC-märkt, vilket innebär att den kommer från ett hållbart fiske.
-
Hur arbetar kommunen med närproducerad mat?
I en offentlig upphandling kan kravet på "svenskt" eller "närproducerat" aldrig ställas. Däremot kan krav ställas på till exempel kvalitet och djurhållning, vilket innebär att närproducerade och svenska produkter kan köpas in om produkterna finns med på Karlskrona kommuns avtal.
-
Hur mycket ekologiska/kravodlade livsmedel serveras?
Cirka 32 procent av livsmedlen som används är ekologiska och under kostverksamheten är krav-certifierad till nivå 1. Målet till år 2020 är att 50 procent av våra livsmedelsinköp ska vara ekologiska.
-
Hur säkerställer ni att våra barn får i sig näringsriktiga måltider?
De nordiska näringsrekommendationerna ligger till grund för vårt arbete med att sätta samman näringsriktiga måltider. I skollagen finns krav på barnens måltider och för att följa kraven arbetar kommunen bland annat med verktyget på Skolmatsverige.se och näringsberäknar måltiderna i vårt kostdatasystem.
-
Ris innehåller arsenik. Serveras ris till barn och elever i skolan?
I skolköken serverar ris max en dag per vecka. Köken att kravcertifierade till nivå 1 och större delen av det ris som köps in är krav-märkt. Rismjölk serveras inte.
-
Serveras vegetariska rätter i skolans restauranger?
Ja, för att öka valfriheten och intresset för grönsaker finns det ett vegetariskt alternativ på skolornas matsedel.
-
Vad gäller för mig som önskar särskild kost?
Särskild kost ska erbjudas till de som av medicinska, religiösa, etiska eller kulturella skäl inte kan äta den mat som serveras enligt den ordinarie menyn. För att köket ska kunna tillaga och servera den önskade specialkosten behöver du fylla i och lämna in ett intyg om specialkost. Fråga efter intyget på din skola/förskola.