På fritidshemmen i Karlskrona är den fria leken lika viktig som kreativiteten. Här vill vi ge barnen självförtroende och bidra till att de ska våga stå för sina åsikter. Barnen lär sig att bry sig om varandra, visa hänsyn och förståelse och att vara självständiga.

Kort om våra fritidshem

  • Antal fritidshem: 25
  • Antal medarbetare: 170

Tjänster

Jobba som lärare på våra fritidshem. Se vilka lediga tjänster som finns inom fritidshem just nu.

Lediga jobb inom Karlskrona kommun

Karriär och kompetens

Du har goda utvecklingsmöjligheter i en verksamhet som stimulerar till
kreativitet. Genom din delaktighet, kunskap och kompetens utvecklas
verksamheten.

Inspiration

Learning together - Karlskrona and Challenging Learning. 
Ett spännande samarbete i hela vår förvaltning!

Hösten 2018 börjar en tre år lång kompetensutvecklingsinsats för medarbetare på kunskapsförvaltningen för att utveckla undervisningen. Det är den internationella skolutvecklaren James Nottinghams företag ”Challenging learning” som kommer att ge medarbetarna metoder för utmanande lärande.“How can we help student understand the world they live in and prepare them for independent life-long learning?” The key-question!

Läs mer på challenginglearning.com

Fritidshemsnätverket

I Karlskrona finns sedan några år tillbaka fritidshemnätverket som är ett nätverk för fritidspedagoger. Syftet med nätverket är att lyfta fritidshemsfrågor ur ett positivt perspektiv. Nätverket snappar upp och tipsar varandra om aktuell forskning, information från andra nätverksgruppen eller sprider och diskuterar fritidsfrågor. Nätverket består av fritidspedagoger från alla Karlskronas skolområden för att skapa en bred grund och skapa jämlikhet över alla kommunens fritids.

Nätverket anordnar bland en fortbildningsförmiddag för fritidspedagoger varje termin. Dagen kallas för 3F-dag, ett uttryck som myntades för några år sedan,

Checka in på fritids

På Jändelskolans fritidsklubb och Torhamns fritids i Karlskrona checkar barnen in sig själva på en läsplatta när de kommer på morgonen, och checkar ut när de blir hämtade. Fördelarna med det nya systemet är många, såväl för förskolepersonalen som för föräldrarna och barnen.

Systemet heter LifeCare och hjälper personalen hålla reda på hur många barn som är på plats under dagen.

– Vi behöver inte stå med listor och räkna barnen som vi gjorde tidigare. Nu ser man istället direkt på läsplattan hur många som kommit, säger Annika Wikdahl som är förskollärare på Jändelskolan.

I LifeCare finns dessutom barnens tider och scheman inlagda och eventuella ändringar på grund av sjukfrånvaro eller ledighet går rakt in i systemet via ett telefonsamtal eller SMS från föräldrarna. Det nya systemet frigör tid för både personal och föräldrar, tid som kan läggas på barnen.

– På läsplattan visas alla barns namn med en liten figur jämte. När barnen kommer till fritids på morgonen letar de upp sitt eget namn och checkar in sig. Då ändrar figuren på läsplattan färg och man ser tydligt vilka barn som är på plats. Väldigt enkelt, säger Annika Wikdahl.

Alicia är en av eleverna som tycker det fungerar bra att checka in sig på fritids.

– Är man osäker på om man har checkat in eller inte så kan man kolla på plattan själv. Jag gillar också att ha koll på hur många det är som är på Klubben, det ser man direkt, säger hon.