Breddidrotten och barn och ungdomsidrotten är basen för eliten. Bland ungdomar, 7-25 år, är Fotbollsklubben Karlskrona störst till antal medlemmar. De flesta i FK Karlskrona är killar medan stora föreningar på tjejsidan är Karlskrona Lyckå-Ridklubb och Karlskrona Gymnastikförening.

Eliten i Karlskrona syns nationellt men även internationellt. De är förebilder för många och lockar till att olika evenemang och tävlingar genomförs i kommunen. Vissa föreningar exporterar sina aktiva till andra orter och utlandet. Här kan vi se Tobias Karlsson med ursprung i Hästö IF, numera HIF Karlskrona, representera lag i Tyskland.

Både unga och lite äldre representerar idag Karlskrona som Petter Jonsson, KFUM GoIF Karlskrona, som tävlar världen runt på olika tourer i Beachvolleyboll. Kajaklubben Eskimå brukar sedvanligt vinna medaljer både vid EM och VM i drakbåt.

På hemmaplan är det Karlskrona Hockeyklubb med spel i SHL som lockar störst publik i NKT Arena Karlskrona med en maxkapacitet för 5050 personer.

Historiskt sett har handbollen alltid varit stor i Karlskrona och friidrotten har samlat många stora namn. Orienterare från Karlskrona har ofta stått på prispallen liksom flera badmintonspelare.