Från och med den 1 januari 2019 är kommunalförbundet Sydarkivera arkivmyndighet för Karlskrona kommun.

Kommunarkivet är öppet för alla som vill ha information om Karlskrona kommuns tidigare verksamhet. Här kan du finna intressanta handlingar från skolor, fattigvårdshandlingar, bygglov, kartor, mantalslängder och protokoll. Det finns också information om människor som bott i kommunen.

Du kan förbereda ditt besök i kommunarkivet genom att i lugn och ro studera arkivförteckningarna hemma. 

Arkivguiden

Arkivguiden innehåller nämnder, kommittéer och enskilda arkiv från det område som idag omfattas av Karlskrona kommun. I arkivguiden framgår det från vilka tidsperioder det finns arkivhandlingar.

Läs arkivguiden, doc 910 kB

Beställ uppgifter ur arkiven

När du hittat det du söker kan du göra beställningar ur våra arkiv. Var så tydlig som möjligt i din beställning så blir det lättare för oss hjälpa till och du får snabbare det du behöver. Om du till exempel söker handlingar som rör en fastighet så anger du fastighetsbeteckning, adress, området där huset ligger och ungefärligt byggnadsår.

Vill du ha en kopia av betyg så behöver vi veta namn, födelsedata, skolans namn, klassbeteckning/linje/program och när betyget utfärdats.

Försök att uppge så många detaljer som möjligt så ökar möjligheterna för oss att hitta rätt. Det går bra att e-posta din beställning till oss:

arkivcentrum@sydarkivera.se

Kopior kan fås enligt gällande taxa. Handlingar som är mycket stora eller sköra kopieras inte. Vissa handlingar kan inte kopieras eller skannas. Kontakta personalen för att veta vad som gäller för de handlingar du är intresserad av.

 • Kostnader och betalning
 • Arkivförteckning

  Arkivförteckning

  Arkivförteckningen består av uppgifter om handlingarna och var de förvaras. Du kan studera vår arkivförteckning här.

  Så här söker du i arkivförteckningen

  Enkel sökning:

  • Sök med upp till tre olika sökord. Om Du vill ha uppgifter om fattigvården i Nättraby skriver du in "fattigvård" och "Nättraby". Tryck "Sök". Samtliga arkiv som innehåller fattigvårdshandlingar från Nättraby listas nu.
  • Markera den arkivbildare du är intresserad av.
  • I strukturen i vänstra delen av den sida, som visas nu, kan du markera en serierubrik för att se de volymer som ingår i denna serie.

  Avancerad sökning:

  • Fyll i så många uppgifter som möjligt. Exempel: Arkivbildare: Rödeby rektorsområde, Ort: Rödeby, Kommun: Karlskrona och Typ: Skolor. Tryck "Sök".
Till arkivförteckningen