SFI - svenska för invandrare

Vuxenutbildningen har ansvar för kommunens SFI-undervisning. På SFI får du grundläggande kunskaper i svenska och kunskaper om det svenska samhället. Du får också lära dig att använda datorn som hjälpmedel i språkinlärningen.

SFI-undervisning erbjuds på olika tider under dag och kväll. För dig som arbetar finns undervisning klockan 16-19. Denna kurs har ett högt tempo och du behöver vara studievan.

Anmälan till SFI

För att kunna anmäla dig till SFI ska du vara folkbokförd i Karlskrona och ha fullständigt personnummer. I Karlskrona kan du läsa SFI från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Anmälan till SFI görs genom ett personligt besök på Vuxenutbildningen på någon av våra informationsträffar.

Läs mer om SFI

Under dessa träffar informerar studie-och yrkesvägledare och lärare om utbildningsalternativ och SFI. Du fyller i en ansökan till SFI och får ett startdatum om när du börjar skolan. Om du är i behov av barnomsorg behöver du meddela vilket datum ditt barn börjar på förskolan. Informationen tar cirka 2 timmar. Tolkar i arabiska och engelska finns på plats.

Vuxenutbildningen hittar du på Norra Kungsgatan 24.

Läs mer om Vuxenutbildningen

Studieförbund

Studieförbunden erbjuder olika kurser, bland annat i svenska för nyanlända. De arrangerar också mötesplatser med kultur i fokus dit alla är välkomna. I Karlskrona finns tio stycken studieförbund: NBV, ABF, Studiefrämjandet, Medborgarskolan, Studieförbundet Vuxenskolan, Bilda, Folkuniversitetet, Ibn Rushd, Kulturens Bildningsverksamhet, Sensus är studieförbunden som finns här.

Kontaktuppgifter till studieförbunden

Språkcafé

Ett språkcafé är en mötesplats som ska underlätta för dig som är ny i Sverige och vill lära dig tala mer svenska. Vi träffas, pratar om lite allt möjligt, övar svenska, bekantar oss med varandra, har trevligt och fikar lite. Ingen föranmälan krävs. Alla är välkomna.

Caféet är tillfälligt stängt på grund av coronapandemin.

Språkcaféer i Karlskrona

Kungsmarkskyrkan

På Kungsmarkskyrkan finns en mängd aktiviteter, många med inriktning för nyanlända.

Besök Diakonicentrum Kungsmarkskyrkan Karlskrona på Facebook

Litorina Folkhögskola

Du som inte ännu har fått uppehållstillstånd har möjlighet att söka svenskakurs på Litorina Folkhögskola. Skicka din intresseanmälan till "svenska från dag ett" genom att ta kontakt med Litorina Folkhögskola:

Litorina folkhögskola