SFI - svenska för invandrare

Vuxenutbildningen har ansvar för kommunens SFI-undervisning. På SFI får du grundläggande kunskaper i svenska och kunskaper om det svenska samhället. Du får också lära dig att använda datorn som hjälpmedel i språkinlärningen.

SFI-undervisning erbjuds på förmiddag och eftermiddag. För dig som arbetar finns undervisning klockan 16-19. Denna kurs har ett högt tempo och du behöver vara studievan.

Anmälan till SFI

För att kunna anmäla dig till SFI ska du vara folkbokförd i Karlskrona och ha fullständigt personnummer. I Karlskrona kan du läsa SFI från och med 1 juli det år du fyller 20 år. Anmälan till SFI görs genom ett personligt besök på Vuxenutbildningen på någon av våra informationsträffar.

Läs mer om SFI

Under dessa träffar informerar studie-och yrkesvägledare och lärare om utbildningsalternativ och SFI. Du fyller i en ansökan till SFI och får ett startdatum om när du börjar skolan. Om du är i behov av barnomsorg behöver du meddela vilket datum ditt barn börjar på förskolan. Informationen tar cirka 2 timmar. Tolkar i arabiska och engelska finns på plats.

Vuxenutbildningen hittar du på Norra Kungsgatan 24.

Läs mer om Vuxenutbildningen

Studieförbund

Studieförbunden erbjuder olika kurser, bland annat i svenska för nyanlända. De arrangerar också mötesplatser med kultur i fokus dit alla är välkomna. I Karlskrona finns tio stycken studieförbund: NBV, ABF, Studiefrämjandet, Medborgarskolan, Studieförbundet Vuxenskolan, Bilda, Folkuniversitetet, Ibn Rushd, Kulturens Bildningsverksamhet, Sensus är studieförbunden som finns här.

Kontaktuppgifter till studieförbunden

Café Pratbubblan

Café Pratbubblan är en mötesplats som ska underlätta för dig som är ny i Sverige och vill lära dig tala mer svenska. Genom att träffa svensktalande privatpersoner och föreningar med olika aktiviteter, får du möjlighet att träna språket och skapa nätverk. Vi träffas, pratar om allt möjligt, övar svenska, bekantar oss med varandra, har trevligt och fikar lite. Ingen föranmälan krävs. Alla är välkomna.

Tid: onsdagar klockan 17.00–19.00
Plats: N. Kungsgatan 24, Vuxenutbildningen.

Språkvän

Vill du träffa nya människor och samtidigt få lära dig mer om andra kulturer och språk? Då kan du bli språkvän.

Vem kan bli språkvän?

Att vara språkvän är helt okomplicerat och kravlöst. Du och en nyanländ person matchas ihop beroende på vilka ni är och vilka intressen ni har.

Hur länge är jag språkvän?

Under sex månader är du språkvän. Efter sex månader får du ett intyg på att du har varit språkvän och bidragit till att göra Karlskrona till en varmare och mer inkluderande stad. Självklart kan du vara språkvän fler gånger.

Hur anmäler jag mig?

Du måste först anmäla ditt intresse om att bli språkvän. Efter anmälan så tar vi på Integrationscentrum en personlig kontakt med dig för att matchningen ska bli så bra som möjligt. När du har blivit matchad med en språkvän så får ni träffas på Café Pratbubblan. Vi på Integrationscentrum är med på den första träffen.

Anmälan om att bli/få språkvän

Du kan skicka in din anmälan direkt på webben.

Till anmälan om att bli/få språkvän

Det går också bra att ta kontakt direkt med Monica Nilsson, kontaktuppgifter finns här nedanför.

Språkvän finns över hela Sverige, men kan gå under flera olika namn så som flyktingguide, mentor och kompis.

Läs mer på sprakvan.se

Kontakt

Monica Nilsson
vägledare Integrationscentrum
0455-32 12 73
Monica.Nilsson1@karlskrona.se

Kungsmarkskyrkan

På Kungsmarkskyrkan finns en mängd aktiviteter, många med inriktning för nyanlända. Bland annat språkcafé och kultur- och idrottsaktiviteter.

Besök Diakonicentrum Kungsmarkskyrkan Karlskrona på Facebook

Litorina Folkhögskola

Du som inte ännu har fått uppehållstillstånd har möjlighet att söka svenskakurs på Litorina Folkhögskola. Skicka din intresseanmälan till "svenska från dag ett" genom att ta kontakt med Litorina Folkhögskola:

Litorina folkhögskola