Elevhälsan

Elevhälsan finns till för dig som går i skolan. Varje skola har skolsköterska och kurator som gärna träffar och hjälper dig vidare om du behöver.

Här kan du hitta kontaktuppgifter till ditt elevhälsoteam.

Första linjen

Till Första linjen kan barn, ungdomar samt deras familjer komma för att få råd, stöd och kortare behandling vid till exempel stress, oro, nedstämdhet, ilska eller sömnsvårigheter. Det kan även handla om kriser eller konflikter i hemmet.

Första linjen är en länsövergripande verksamhet som finns på vårdcentraler i Karlskrona, Ronneby, Karlshamn, Olofström och Sölvesborg. Barn och ungdomar upp till 18 år kan komma tillsammans med sin familj eller själva. Föräldrar kan även komma utan sina barn.

Barnlotsen som nås via Första linjen kan hjälpa familjer som inte vet vart de ska vända sig att komma rätt.

Du kommer i kontakt med Första linjen genom att ringa 0455-73 10 16 (återuppringning).  

Ungdomsmottagningen, UMO

Du kan vända dig till Ungdomsmottagningen, UMO, om du mår dåligt eller har det jobbigt hemma och behöver någon att prata med. Kom direkt till mottagningen eller ring i förväg och beställ en tid.

Ungdomsmottagningen, UMO, tar emot dig som är 13-25 år. Du kan fråga både om psykisk hälsa och om allt annat som är viktigt för dig som är ung. Det kostar inget att besöka ungdomsmottagningen. Alla i personalen har tystnadsplikt och följer lagen om sekretess.

Öppettider och andra kontaktuppgifter hittar du på umo.se. Även om du ännu inte fyllt 13 år kan du läsa om sådant som rör barn och unga på umo.se.

www.umo.se 

Någon att prata med 

Ofta känns det bra att prata med någon om man mår dåligt. I vissa lägen är det bra att berätta för någon man känner – en förälder, kompis, lärare, skolsköterska, skolkurator eller annan vuxen. Men ibland är det lättare att berätta jobbiga saker för någon man inte känner. Då finns det flera föreningar du kan prata eller chatta med. Du måste inte säga ditt namn om du vill vara anonym.

På umo.se hittar du ett 50-tal organisationer du kan kontakta. 

Ungdomsmottagningen UMOs kontaktlista.

Barn- och ungdoms psykiatri, BUP

Mår du väldigt dåligt så ring eller gå till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP). Vänta inte. Att berätta tidigt hjälper dig att må bättre fortare.

Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning (BUP) i Karlskrona

Vårdguiden 1177.se

På 1177.se hemsida hittar du vägar som tar dig vidare när du mår dåligt. Här finns en lista på de verksamheter och mottagningar som finns till stöd och hjälp för unga i Blekinge. 

www.1177.se

Du kan även kontakta vårdguiden 1177 för rådgivning via telefon. Telefon: 1177