Så fungerar det

Du som har hemtjänst och behöver tillsyn om natten blir erbjuden en kamera. Du kommer överens med biståndshandläggaren vilken tid tillsynen ska ske samt vart du befinner dig vid dessa tillfällen. Finns du inte på den plats ni kommit överens om, åker hemtjänstpersonal hem till dig inom en timme.

Den digitala kameran kan se i mörker och fungerar via det mobila telefonnätet. Bilden som syns i den digitala kameran är svart/vit och rörlig. Inga filmer eller bilder sparas.

Det är bara möjligt för larmcentralen som utför den digitala tillsynen att titta i kameran på i förväg bestämda tider. Larmcentralen har möjlighet att i efterhand se av vem och hur dags din tillsyn blev utförd. Det kommer inget ljud ifrån kameran. Det finns en liten lampa/diod som tänds när den digitala kameran är aktivt, den går att släcka.

Kameran blir placerad diskret i ditt sovrum. För att montera en digital kamera behöver det skruvas eller borras i din vägg. Hålet i väggen blir ungefär som efter en tavla.

Vem har rätt till digital tillsyn?

Alla har rätt att ansöka om digital tillsyn. För att bli beviljad insatsen görs en individuell prövning av ditt behov av kommunens biståndshandläggare. När din anmälan om digital tillsyn kommit in kommer en handläggare att kontakta dig.

Vad kostar det?

Digital tillsyn är avgiftsfritt.

Ansökan 

Till ansökan om digital tillsyn