Organisation
I en kommun finns många olika instanser med olika ansvar. För att vi ska uppnå våra mål är det viktigt att besluten fattas på rätt sätt och på rätt nivå.

Här kan du läsa mer om:
Use Google to translate the web site. Karlskrona kommun takes no responsibility for the accuracy of the translation.
I en kommun finns många olika instanser med olika ansvar. För att vi ska uppnå våra mål är det viktigt att besluten fattas på rätt sätt och på rätt nivå.
Här kan du läsa mer om:
Karlskrona kommun styrs av politiker som väljs vart fjärde år av medborgarna.
Läs mer om vilka partier och politiker som styr Karlskrona kommun.
Kommunfullmäktige representerar medborgarna och är kommunens högsta styrande organ. Här fattas beslut om de viktigaste frågorna. Fullmäktige består av 75 ledamöter och är kommunens motsvarighet till riksdagen.
Kommunstyrelsen är kommunfullmäktiges verkställande organ. Styrelsen består av 15 ledamöter och har ansvar för att leda och samordna kommunens verksamhet samt ha uppsikt över nämnderna och deras verksamhet.
leda arbetet i övergripande principiella frågor samt leda, styra och samordna kommunens ekonomi och verksamhet genom att:
Kommunens verksamhet är uppdelad i olika områden. För varje område ansvarar en nämnd som ska se till att verksamheten bedrivs i enlighet med de mål och riktlinjer som kommunfullmäktige har beslutat om, samt de lagar och regler som finns för verksamheten. Till varje nämnd hör en förvaltningsorganisation. Kommunfullmäktige väljer vilka politiker som ska sitta i nämnderna.
Tjänstemannaorganisationen utgörs av tjänstepersoner, det vill säga personer som inte har något politiskt uppdrag. Tjänstepersonerna har fackkunskaper inom olika områden och bistår bland annat politikerna med underlag inför beslut.
Kommundirektören är kommunens högsta ledande tjänsteman och vd i kommunens moderbolag. Återrapporterar till kommunstyrelsen.
Du hittar kontaktuppgifter till kommundirektören under fliken kommunledningsförvaltningen.
Kommunledningsförvaltningen ansvarar främst för styrning, samordning, utveckling och uppföljning av kommunens verksamhet samt för att de politiska besluten i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen genomförs. Kommunledningsförvaltningen fungerar som lednings- och verksamhetsstöd till hela den egna organisationen.
Förvaltningscheferna har det yttersta verksamhets- och resultatansvaret inför respektive nämnd, med uppgift att tydliggöra mål och ansvar i organisationen. Förvaltningscheferna ska fortlöpande följa upp de mål för ekonomi och verksamhet som beslutats av kommunfullmäktige respektive ansvarig nämnd. Det är förvaltningschefernas ansvar att ta initiativ till åtgärder för att se till att budgeten inte överskrids.
Här finns kontaktuppgifter till förvaltningscheferna i Karlskrona kommun.
Kommuner kan bilda bolag som sköter kommunala angelägenheter, till exempel renhållning, bostäder, vatten och avlopp. Bolagen bestämmer över sig själva, men kommunen ska som ägare styra och kontrollera genom olika instrument. Kommunfullmäktige utser styrelseledamöter i bolagen.
Läs mer om de kommunala bolagen.
För kommunens styrning av de kommunala bolagen finns kompletterande och särskilda regler. Kommunallagen ställer krav på kommunalt inflytande och kontroll över all kommunal verksamhet, även den som ägs och bedrivs i bolagsform. Detta kräver att kommunfullmäktige har löpande uppsikt över bolagens utveckling, resultat och ställning.
AB Karlskrona Moderbolag fungerar som kommunfullmäktiges och kommunstyrelsens formella styrinstrument för dotterbolagens verksamheter. Moderbolagets roll är att vara en legal plattform med syfte att åstadkomma samordning och ekonomiska fördelar.
Den verkställande direktörens roll och ansvar finns definierat i Aktiebolagslagen. I respektive bolag finns instruktion från styrelsen till den verkställande direktören.
Här hittar du kontaktinformation till vd:n i respektive bolag.