För vem?

För dig som gillar stora maskiner och teknik. Fordons- och transportprogrammets inriktning Lastbil och mobila maskiner passar dig som vill arbeta med den senaste tekniken inom fordons- och transportbranschen. Hos oss får du en grundläggande yrkesutbildning och kan arbeta som exempelvis maskin- eller lastbilsmekaniker. De närmaste fem till tio åren beräknas efterfrågan på framför allt lastbilsmekaniker vara stor.

Vad lär jag mig?

Här får du koll på komponenter och system. Du jobbar med lastbilar och större maskiner och utvecklar ditt tekniska kunnande om komponenter, system och hur de samverkar. Du lär dig att felsöka, reparera och underhålla tunga fordon och mobila maskiner.

Hur lär jag mig?

Praktik och teori driver hjulen framåt. Din utbildning äger rum i modernt utrustade lokaler på Rosenholm och praktik varvas med teori. Utöver programmets inriktningskurser blir du erbjuden arbetsplatsförlagt lärande (APL) i minst 15 veckor. Praktiken gör du på lämpliga företag med utbildade handledare som hjälper dig framåt.

Bra att veta

På detta programmet handskas vi med maskiner som kräver full koncentration. Vi genomför regelbundet drogtest på våra elever för att säkra elever och personal från drogrelaterade olyckor.

 • Kurser och poäng
 • Inriktningar

  Inriktningen finns på Törnströmska gymnasiet, Rosenholm

  Andra inriktningar på Fordons- och transportprogrammet

  • Personbil
 • Vad händer efter gymnasiet?

  För grundläggande behörighet till högskolestudier behöver du komplettera din utbildning på gymnasiet med ytterligare kurser, vilket du kommer erbjudas att göra.

 • Exempel på yrken

  Bilskadereparatör, lastbilsmekaniker, maskinmekaniker, skadereglerare, bilelektriker, reservdelsman, däckmontör, besiktningsman, platschef, rekonditionerare.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Jeanette Andersson

Kontakt