Varje sekund räknas. Handlar du på rätt sätt kan du motverka att en totalbrand utbryter. Lyckas du med det ökar chansen att rädda liv och egendom.

Om du känner röklukt, en brandvarnare börjar larma eller om det börjar brinna är det viktigt att du handlar snabbt. De viktigaste är att rädda dig själv och andra som befinner sig i akut fara. Varna sedan dem som befinner sig i närheten och ring 112.

En bra ramsa att komma ihåg är: Rädda – Varna – Larma – Släck 

Rädda dig själv och andra som är i fara. Ta dig ut så snabbt du kan. Den giftiga brandröken stiger uppåt. Kryp därför under röken, där är det också lättare att se och andas. Stäng dörren till det rum där det brinner. Det förhindrar att branden och röken sprider sig snabbt. Använd aldrig hissen.

  • Varna andra som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.
  • Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt räddningstjänsten när de kommer.
  • Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en brandsläckare och spruta på det som brinner – inte på lågorna.

Ovanstående ordning är en rekommendation. Tänk på att det är situationen som avgör i vilken ordning du verkligen ska agera. Alla bränder är små i början, kanske kan du enkelt släcka själv.