Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Stena Line föreslås bli delägare i Verkö färjehamn

Stena Line föreslås bli delägare i Verkö färjehamn

Publicerad 27 april 2010 09:17 | Uppdaterad 27 april 2010 11:00
Karlskrona kommun och rederiet Stena Line satsar tillsammans för att långsiktigt utveckla färjehamnen på Verkö. Stena Line blir delägare i färjehamnen genom att köpa 51 procent av aktierna i det kommunala hamnbolaget Karlskrona Stuveri AB för 127,5 miljoner kronor.

flygfoto Verkö hamn

I affären ingår de hamnytor som rederiet nyttjar idag, kajerna och terminalbyggnaderna. Affären genomförs den 1 juli 2010 under förutsättning att kommunfullmäktige ger sitt godkännande. För Karlskrona kommuns del innebär försäljningen en reavinst på 49 miljoner kronor.

– Det betyder mycket att Stena Line vill satsa långsiktigt i Karlskrona, säger kommunstyrelsens ordförande Karl-Gösta Svenson. Vi har gemensamma intressen eftersom båda parter vill se mer trafik i hamnen, oavsett om det är Stena Line eller något annat rederi som kör trafiken. Dessutom har hamnverksamheten under många år gått med förlust och genom affären med Stena Line kan hamnverksamheten äntligen bli lönsam.

De närmaste åren ska tre miljoner kronor satsas årligen på att marknadsföra Karlskrona som besöksmål i Polen och Tyskland. Arbetet med att bygga landanslutningar för el till färjorna och upprustningen av järnvägen ut till Verkö genomförs som planerat.

– Sammantaget visar det här att Stena Line, Karlskrona kommun, Sveriges riksdag och EU har samma syn när det gäller möjligheterna att utveckla Verkö färjehamn, säger Bengt Lingman som är kommunens utvecklings- och näringslivschef. De satsningar som görs är långsiktiga, hållbara och bra för Karlskrona.

Karlskrona kommun kommer också i fortsättningen att äga 49 procent i bolaget. Ett särskilt ägarsamråd bildas där Karlskrona kommun och Stena Line har två ledamöter var som ska samordna ägarnas styrning av Karlskrona Stuveri AB. Det betyder att frågor som påverkar bolagets verksamhet, större investeringar, vinstutdelningar och kapitaltillskott ska fattas i gemensamt av ägarsamrådet.

Läs missivet till kommunstyrelsen, pdf 48 Kb

För mer information

Karl-Gösta Svenson
Kommunstyrelsens ordförande
0455 30 30 01

Bengt Lingman
Utvecklings- och näringslivschef
0455 30 33 92


 

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2010-05-04
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Stena-Line-blir-delagare-i-Verko-farjehamn/