Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Så ska parkour bli en väg in i samhället för nyanlända

Så ska parkour bli en väg in i samhället för nyanlända

Publicerad 18 april 2016 10:56 | Uppdaterad 18 april 2016 11:10
Många upplever det som farligt, andra som det häftigaste som finns. Det handlar om idrotten parkour. Nu ska nya ledare från Syrien göra det möjligt för alla att träna parkour i Karlskrona.

Intresset för parkour växer och det gäller även bland nyanlända ungdomar. Ett problem för att lära ut parkour till alla har tidigare varit språket, men nu ska det bli ändring på det. Karlskrona gymnastikförening satsar på att bredda sin förening genom att bland annat lägga mer fokus på parkour, där två personer från Syrien ska utbildas till ledare via gymnastikförbundet.

Föreningen har sökt och fått ett bidrag på 15 000 kronor av Karlskrona kommun för att utbilda ledare. Bidrag ges till föreningar som vill genomföra något slags integrationsprojekt i kommunen. En av ledarna har tidigare sysslat med parkour i Syrien och kommer vara till stor hjälp för föreningen.

-  Vi har en träningsgrupp som drog igång nu under våren och vårt mål är att två till ska starta till hösten. Där är det tänkt att vi ska blanda nyanlända med personer som har bott i Sverige under en längre tid och ha en ledare som talar arabiska i varje grupp, berättar Tommy Melin som är ordförande i Karlskrona gymnastikförening.

Medlemmar kommer få träningar på flera språk samtidigt

Tack vare bidraget får föreningen möjlighet att utbilda två nya ledare som redan pratar arabiska vilket blir en stor tillgång. Det kommer hjälpa föreningen att hitta nya medlemmar och få dem att stanna kvar eftersom de kan få träningar på flera språk samtidigt. Det leder till ökad integration och förhoppningsvis möten med många nya vänner. Och att ledarutbildningen blev av från första början är ledarnas egen förtjänst:

- Det var killarna själva som tog kontakt med oss. De ville träna parkour i Karlskrona eftersom de hade erfarenhet av det sedan tidigare och då passade vi på att fråga om de inte ville utbilda sig till ledare också, och de ville de, något som vi är mycket glada för berättar Tommy.

Parkour är enkelt och billigt att utöva och alla kan göra det. Det går bra att börja i vilken ålder som helst och därför är det aldrig försent.

Sök ni också!

Ni har väl inte missat att er förening också kan söka bidrag för att starta ett integrationsprojekt?

Här kan ni läsa mer om hur ni gör och lämna er ansökan.

Vad är parkour?

Parkour är en träningsmetod som går ut på att hoppa, rulla och använda olika tekniker för att klara av olika hinder. Personer som tränat parkour länge kan hoppa mellan olika byggnader och tak medan personer på lägre nivå oftast använder mindre hinder. En person som håller på med parkour behöver träna kroppen så att den blir smidig och så att han eller hon på ett kontrollerat sätt kan forcera över hindrena med endast kroppen som hjälpmedel.

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2016-04-18
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Sa-ska-parkour-bli-en-vag-in-i-samhallet-for-nyanlanda/