Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Pris till klass 4B på Nättrabyskolan

Pris till klass 4B på Nättrabyskolan

Publicerad 24 mars 2015 15:33 | Uppdaterad 24 mars 2015 15:36
Klass 4B i Nättrabyskolan har vunnit tredje pris i den nationella Kretsloppstävlingen. Tävlingen sprider kunskap om det lokala vattnets kretslopp och arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten där Karlskrona kommun är medlem.

Bland totalt 136 bidrag i årskurs 4-6 kom Nättrabyskolans klass 4B på tredje plats. Barnen har gjort en modell över vattnets kretslopp och använt fler olika material i modellen.

- Det är ett fantastiskt arbete som barnen har gjort säger Eva Steiner, biolog på Karlskrona kommun och prisutdelare. Jag blir stolt över deras kunskaper och det är jätteroligt att få dela ut ett tredjepris i en tävling med stor konkurrens.

Juryns motivering till tredjepriset är: ”Med detaljrikedom och kreativt användande av olika material illustreras vattnets kretslopp i vårt samhälle och natur.”

Modell över vattnets kretslopp

- Vi tycker att det är mycket viktigt att göra eleverna medvetna om hur en av jordens stora och livsnödvändiga naturresurser påverkas av vårt sätt att leva, säger Åse Helgesson och Suzanna Garsten Schön som är lärare i klass 4B. Vi måste tänka till så att vi är rädda om vår natur. Att vattnet kommer ut i kranen i hemmet är en självklarhet, likaså att man bara kan spola ut det man inte vill ha och då ställde vi frågorna: Varifrån kommer egentligen vattnet och vart tar det vatten som vi använt vägen?

Både lärare och elever tyckte att tävlingen kändes spännande och eleverna ville satsa på vinst. Efter tre dagars arbete ”av hjärtans lust” var modellen färdig
- Resultatet gjorde oss väldigt nöjda och vi har fantastiska elever, säger Åse Helgesson och Suzanna Garsten Schön.

Kretsloppstävlingen gick ut på att sprida kunskap om det lokala vattnets kretslopp det vill säga hur vattnet rinner från vattentäkten, via vattenverk till hemmet, vidare till ett avloppsreningsverk där det använda vattnet renas och lämnas tillbaka till naturen för att förr eller senare bli dricksvatten igen.

- Tredjepriset är 4 000 kronor till klassen samt diplom och från oss får de också en bok om Karlskronas Vattenverk till klassen samt vattenflaskor till var och en, säger Eva Steiner.

Svenskt vatten är en branschorganisation för vattentjänstföretagen i Sverige som alla jobbar för friskt vatten, rena sjöar och hav. Organisationen vill också öka medvetenheten hos alla om hur viktigt vatten är och ett sätt är kampanjen Mitt vatten, där denna tävling ingår.

Några citat från eleverna under arbetets gång:
”Vi måste ha rätt material i bassängerna.”
”Jag vet, vi måste ha vattenfallet i Lyckebyån.”
”Vi måste ha någon som sitter på toaletten.”
”Huset ska vara av trä och det ska minsann ha ett badkar för det är roligt att bada i såna.”
”Vi ska ha en biltvätt, för man FÅR INTE tvätta bilen på gatan!!!”

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2015-03-24
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Pris-till-klass-4B-pa-Nattrabyskolan/