Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Ökad säkerhet efter branden i Mommelycke

Ökad säkerhet efter branden i Mommelycke

Publicerad 11 november 2013 09:04 | Uppdaterad 11 november 2013 10:00
Vid branden i förra veckan då en man omkom hade den hemtjänstpersonal som kom till platsen problem att utifrån låsa upp dörren till huset.

Låset är elektroniskt och hemtjänstpersonalen låser upp med hjälp av en mobiltelefon. Varför det inte gick att låsa upp vid branden är oklart.
– Det som har hänt är tragiskt, säger Martin Olsson som är chef för äldreförvaltningen, men det är viktigt att säga att även om låset hade fungerat så hade vår personal inte kunnat göra något. Huset var rökfyllt och om vår personal hade gått in hade det varit förenat med livsfara.

Den låstyp som används är väl beprövad och går alltid att öppna inifrån utan mobiltelefon, precis som ett vanligt lås. Utifrån går det att öppna med nyckel.
– Efter branden har det uppstått en osäkerhet om hur höga temperaturer de elektroniska låsen klarar, därför kommer hemtjänstpersonalen att ha nycklar med sig som reservlösning tills vi har garantier för att de elektroniska låsen klarar stark värme, säger Martin Olsson.

De elektroniska låsen började införas 2011 i Karlskrona, men det är inte infört i hela kommunen.
– Ingen behöver vara orolig, säger Martin Olsson. Vi kommer att fortsätta använda de elektroniska låsen, men vi kommer att ha nycklar med oss som reserv tills det här är utrett.

Det finns en reservnyckel till varje brukare som har hemtjänst med elektroniskt lås, men de används bara av nattpatrullen. För att öka säkerheten ska nu ska varje hemtjänstgrupp ha en reservnyckel med sig och därför behöver varje brukare lämna ytterligare en nyckel.

Arbetet med att ta in reservnycklar från brukarna startar omedelbart och det ska vara avslutat inom 10 dagar.

Tills arbetet är klart förstärks beredskapen för att akut kunna använda de befintliga reservnycklarna.

Information till brukare och anhöriga

Varje brukare som berörs får information vid hemtjänstens ordinarie besök. Information finns också på kommunens hemsida:
Frågor och svar om elekroniska lås. 

Från och med måndag 11 november till och med onsdag 13 november öppnas ett särskilt telefonnummer för anhöriga och brukare som har frågor.

Numret är 0455 438 30 och numret är öppet mellan klockan 08.00 – 21.00 fram till och med onsdag den 13 november.

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2013-11-11
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Okad-sakerhet-efter-branden-i-Mommelycke/