Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Krisberedskapsveckan - vad gör du om maten börjar ta slut?

Krisberedskapsveckan - vad gör du om maten börjar ta slut?

Publicerad 11 maj 2017 11:37 | Uppdaterad 11 maj 2017 11:50
Om du är frisk kan kroppen egentligen klara sig länge utan mat, men din mentala förmåga försämras snabbt om du inte äter. Du både tänker sämre och mår sämre. Se därför till att du har något att äta. Köp extra av sådant som du ändå annars brukar köpa.


Fotograf: Thomas Henrikson, MSB

Den mesta av utrusningen i ett modernt kök slutar att fungera vid ett strömavbrott. Använd stormkök istället. Det är också bra att ha tillgång till mat som inte kräver uppvärmning eller avancerad tillagning.

Utan leveranser blir det brist på mat
Dagens samhälle är beroende av att det kommer leveranser till våra butiker varje dag. Vid till exempel ett stort strömavbrott blir det problem med transporterna, och då blir det snabbt tomt på hyllorna i affärerna. Därför är det bra att ha tillräckligt med mat hemma för att du och de du bor med ska kunna äta sig mätta i några dygn, utan att behöva handla.

Laga mat utan el
Om det är strömavbrott kan du använda stormkök att laga mat på. Stormköket måste stå plant på ett underlag som inte kan börja brinna. Det ska också vara god ventilation, och du måste kunna släcka om det skulle bli en brand. Stäng av fläkten! Det allra enklaste är att vara utomhus. En utegrill är också bra för matlagning vid strömavbrott. Om du bor i lägenhet kan du gå till en grillplats i en park eller på en innergård, om det finns någon sådan nära dig.

Förvara maten rätt
Det är viktigt att förvara mat och livsmedel rätt, annars kan du bli sjuk även om du kokar eller steker maten. Börja med att äta upp det som finns i kylskåpet, medan det fortfarande är kallt där och maten är färsk. Även om strömmen försvinner håller frysen sig tillräckligt kall i ett par dygn. Öppna frysdörren så få gånger som möjligt, och stäng den snabbt igen så att kylan håller sig inne. Har du balkong eller altan kan du förvara maten där när det är kallt ute. Balkonglådan kan fungera i nödfall.

Läs mer om hur du kan förbereda dig på om maten skulle ta slut.
Få tips av Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten.
 

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2017-05-11
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Krisberedskapsveckan---vad-gor-du-om-maten-borjar-ta-slut-/