Logga för utskrift
  • Du är här:
  • Start
  •  / Bleke blev namnet på den nya stenskulpturen på Fisktorget

Bleke blev namnet på den nya stenskulpturen på Fisktorget

Publicerad 20 maj 2010 09:40 | Uppdaterad 20 maj 2010 10:49
Onsdagen den 19 maj invigdes stenskulpturen på Fisktorget. Konstnären Pål Svensson tillkännagav skulpturens nya namn Bleke.

Vid Fisktorgets sydligaste spets har byggts en L-formad plats krönt av en högrest granitskulptur samt ett sol- och utsiktsdäck som hänger ut över vattnet. Konstnären Pål Svensson har gjort skulpturen och landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson har i samarbete med arkitekten PeGe Hillinge, bägge på Sweco arkitekter, utformat platsen. Konstverket är utfört i två stycken svart granit som håller mellan sig en skiva laminerat glas.

- Innanför glaset har jag placerat två abstraherade bilder från skärgården, berättar konstnären Pål Svensson. Skulpturen är vänd så att det bleka norrljuset ska träffa bildernas halvgenomskinliga yta. Med skulpturen vill jag ge en tolkning av himlen och vattnet på denna speciella plats. Skulpturen har även en social funktion på så vis att man inbjuds att sitta på den, säger Pål Svensson

Karl-Gosta Svenson, foto Heléne Söderström- Staun blomstar, det är en fantastisk miljö det har blivit kring den nya stenskulpturen, säger kommunstyrelsens ordförande Karl-Gösta Svenson i sitt invigningstal. Karl-Gösta Svenson talar stolt om både det nya hotellet och skulpturen och säger att det stärker varumärket Karlskrona.

 

 

Anna Johansson dansar vid stenskulpturen, foto Heléne Söderström


Anna Johansson bjöd på platsspecifik dans kring skulpturen och på bryggdäcket som omsluter platsen.

 

 


 

Jan Lennartsson drar av invigningsbandet på ny astenskulpturen, foto Heléne Söderström

Jan Lennartsson, kulturnämndens ordförande, drog av invigningsbandet kring den 34 ton tunga stenskulpturen.

- Det är inte bara en skulptur utan en ny mötesplats som vi inviger, sa Jan Lennartsson.

 

Pål Svensson delar ut priset till Tommy Forsberg för bösta namn av den nya stenskulpturen, foto Heléne SöderströmNamnet på den nya stenskulpturen blev Bleke. Tommy Forsberg blev stolt vinnare av en miniskulptur då han var den som kommit på namnet.

Motiveringen till varför Pål Svensson fastnade för Bleke bland cirka 100 inskickade namnförslag var att han tycker att det stämmer väl med betydelsen av ordet bleke, den stora vattenytan som ligger still. Blekinge kommer också av bleke och stenarna som ligger i botten på statyn liknar en vattenyta.

Efter invigningen omgavs skulpturen av besökare.

Skulpturen Bleke i kvällsljus med Borgmästarefjärden och kruthuset på Ljungskär i bakgrunden.

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2010-05-20
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Nyheter-startsidan/Bleke-blev-namnet-pa-den-nya-stenskulpturen-pa-Fisktorget/