Logga för utskrift

Luft-tema ledde dem till vindkraftverket

Publicerad 9 juni 2014 11:15 | Uppdaterad 9 juni 2014 11:23
Tallbackens förskola avdelning Ugglan gillar att arbeta med projekt. Då är det viktigt att barnen får varva teorier med praktiska övningar eller relevanta besöksmål.

”Wow! Vad högt det är!” Det är nästan så barnen ramlar omkull när de böjer sina nackar bakåt för att se ända upp till toppen på vindkraftverket. Där uppe, mot den regngrå himmeln, snurrar vingarna i en jämn hastighet, och förskollärare May Gustavsson lockar snart fram en diskussion om vindkraftverket och hur det fungerar. Det funderas och spekuleras. Alla är väl medvetna om att vindkraftverket omvandlar vindens energi till elektricitet, och May leder dem fram med sina frågeställningar.

Vi befinner oss mitt på Ramdalaslätten intill ett av flera vindkraftverk som utmärker området. Landskapet är flackt och upprutat i åkrar och fält. Gruppen har tagit sig hit hela vägen från Tallbacken i Rödeby med linjebuss inklusive byte i Bergåsa. Sedan, från Ramdala, behövdes en liten promenad för att komma fram till dagens höjdpunkt.
Senast de jobbade med projekt hade de tema: vatten. Det engagerade också hela gruppen som fick läsa, kolla på filmer, testa vattenövningar – men också besöka vattentornet i Rödeby. Nu är det luft som gäller och besöket idag blir som grädden på moset. Barnen är förväntansfulla – det märks att barnen har längtat.
May Gustavsson berättar att de har tittat mycket på You Tube-filmer om vindkraft. Det gör att utflykten idag inte blir helt otrampad terräng.

– De har något att hänga upp sina reflektioner och observationer på och det ger dem så mycket mer, säger hon.
Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2014-06-09
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/BarnochUtbildning/Nyheter-Barn--Utbildning/Luft-tema-ledde-dem-till-vindkraftverket/