Logga för utskrift

Holmsjöelever jobbar åt BLT

Publicerad 3 oktober 2016 09:47 | Uppdaterad 3 oktober 2016 09:55
”Det blir viktigt när det är på riktigt.” Så inleder läraren Anne Månsson beskrivningen av bloggprojektet med sin klass i årskurs 6 på Holmsjöskolan.

- Just den meningen är grundtanken i mitt arbete som lärare, om eleverna får riktiga mottagare till sina arbeten kommer de prestera bättre, säger Anne.

Allt startade för tre år sedan när Anne började blogga med sin klass som då gick i årskurs 3. Eleverna producerade texter och publicerade dem på nätet. De gjorde även filmer om värdegrund och vänskap.

- Vi pratade om källkritik och vi kunde omsätta det i verkligheten, alltså lärde vi oss mer, berättar Anne.

Farmor, mormor, kusiner, släkt och vänner till eleverna över hela landet läste det som skrevs och producerades. Det blev viktigt för eleverna att allt blev så bra som möjligt och att de presterade sitt yttersta eftersom någon skulle läsa det på riktigt.

2016 tar bloggen plats i tidningen

Anne Månsson har fått massvis med nya idéer under 2016. Klassen har hunnit bli en sexa och nu tar man ännu ett steg i bloggandet och går in i ett helt nytt projekt.

- Jag ville att det skulle bli ännu mer på riktigt och därför valde jag att kontakta BLT för att se om de var intresserade av ett samarbete med oss, och det var de. När klassen fick höra det blev det ett rungande JA!

Bloggen har fått flytta in på BLTs hemsida. Tanken är att klassen var fjärde vecka ska jobba mot deadline och producera material till papperstidningen. Eleverna kommer att göra reportage, skriva argumenterande texter och arbeta med bilder och text som ska samspela. Tillsammans kommer klassen att lära sig hur man får med allas förmågor i tidningen och på bloggen, och lära sig samarbeta kring kamratrespons och att förbättra olika texttyper.

- Eleverna kommer lära sig om vår hembygd och den historia som finns här. De kommer träna på att kontakta olika personer via telefon, direktkontakt i intervjusammanhang och via mejl.

Kunskaperna i svenska ökar samtidigt som eleverna på riktigt får lära sig hur det är att jobba på en tidning, att arbeta mot riktiga deadlines och få sina saker publicerade på ett sätt så alla kan ta del av dem.

- Chansen för eleverna att få sina röster hörda är fantastisk och vi kommer verkligen nyttja dessa tillfällen till fullo! Jag älskar att jag kan berätta för mina elever att om du är klar och nöjd med ditt arbete kan du publicera det istället för att lämna in ett papper som ska rättas.

Här kan du läsa bloggen.

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2016-10-03
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/BarnochUtbildning/Nyheter-Barn--Utbildning/Holmsjoelever-jobbar-at-BLT/