Sjukvård - yrkesutgång inom vård och omsorg
Det bedöms vara mycket hög efterfrågan på undersköterskor inom både ett och fem år. Dels beror det på att befolkningen och antalet äldre fortsätter att öka, vilket leder till ett växande vårdbehov.

Medelåldern i yrkesgruppen är relativt hög, vilket medför att det finns ett stort behov av att ersätta dem som går i pension den närmaste tiden (enligt Arbetsförmedlingens yrkeskompass).
Aktuell utbildning
Förkunskapskrav: Utbildad undersköterska inom Vård- och omsorgsutbildningen
Start: 31 augusti 2020
Sista ansökan: 12 juni. Betyg och CV bifogas.
Studietid: 13 veckor, studietid v36-48, Apl v42-46
Omfattning: Heltid
Ekonomi: Du kan söka studiemedel, läs mer på csn.se
Anordnare: Vuxenutbildningen Karlskrona
Studieort: Norra Kungsgatan 24 och Landbrogatan 17, Karlskrona
Utbildningen innehåller åtta veckors teori på skolan och fem veckor arbetsplatsförlagt lärande (apl). Apl genomförs inom Region Blekinge. Apl utanför Karlskrona kan bli aktuellt. Apl bedrivs på heltid och du följer de arbetstider som finns på arbetsplatsen vilket innebär dag-, kvälls- och helgpass.
Ansökan och kontakt
Vill du ansöka eller veta mer om någon av yrkesutbildningarna börjar du med att kontakta en av våra studie- och yrkesvägledare. Ansökan fylls i på Vuxenutbildningen, Norra Kungsgatan 24, Karlskrona. Du behöver ta med betyg samt CV. Detta görs vid ett personligt besök med en studie- och yrkesvägledare.
Så bokar du besök med Vuxenutbildningens studie- och yrkesvägledare
-
Är det här utbildningen för dig?
För att göra ett bra arbete och trivas som undersköterska inom hälso- och sjukvård kan det vara bra att utveckla vissa förmågor.
Beslutsförmåga - en snabb iakttagelseförmåga och möjlighet att kunna fatta snabba och riktiga beslut under tidspress är viktigt.
Empatisk förmåga – du behöver ha förståelse för situationen som patienterna och de anhöriga är i för att kunna ge rätt stöd och vård.
Kommunikativ förmåga - det är viktigt att kunna kommunicera på ett tydligt och professionellt sätt med patienterna och anhöriga. Yrket är mycket socialt och ett gott bemötande är viktigt.
Noggrannhet – du ska vara noggrann och arbeta systematiskt utifrån genomförandeplaner samt följa regler och rutiner på arbetsplatsen.
Samarbetsförmåga – i arbetet samarbetar undersköterskan med annan vårdpersonal.
Lyhördhet – du ska vara uppmärksam och lyhörd på förändringar i patienternas fysiska och psykiska tillstånd, samt kunna rapportera till andra yrkesgrupper (källa: Arbetsförmedlingens yrkesbeskrivning).
-
Studieplan
Totalt 300 poäng
- Akutsjukvård 200 poäng
- Hemsjukvård 100 poäng
Kontakt
Studie- och yrkesvägledare
Per-Olov Hansson
Kontakt
Studie- och yrkesvägledare
Gunilla Larsson
Kontakt
Studie- och yrkesvägledare
Sara Petersson
Kontakt
Studie- och yrkesvägledare
Heléne Werkström
Kontakt
Rektor
Charlotta Kihlbert
Kontakt
Vuxenutbildningen
Postadress Arbetsmarknadsförvaltningen
Östra hamngatan 7B
371 83 Karlskrona
Besöksadress
Norra Kungsgatan 24
371 33 Karlskrona