För vem?

VVS- och fastighetsprogrammet passar dig som vill jobba med att göra människors vardag trivsam. Hur då? Jo genom att se till att ventilation, värmesystem, badrum och toaletter fungerar som de ska. Utbildningen lär dig allt om installation, felsökning, reparation, drift och underhåll av tekniska anläggningar och system. I framtiden kan du exempelvis jobba som montör.

Vad lär jag mig?

Att installera och justera på rätt sätt. De yrkesmässiga kurserna lär dig hantverket men du får också fördjupad kunskap om installation, service och underhåll av till exempel värme- och sanitetssystem. Du lär dig att bygga system med specifika funktioner och att göra det enligt de lagar och regler som gäller. Du lär dig också om energi- och miljöfrågor samt om säkerhet inom VVS-teknik.

Hur lär jag mig?

Kurserna på utbildningen är både teoretiska och praktiska. Dessutom ingår APL, arbetsplatsförlagt lärande, i minst 15 veckor. Praktiken ger dig en inblick i yrkeslivet och du tillbringar den på lämpliga företag med utbildade handledare som stöd.

 • Kurser och poäng
 • Inriktningar

  Inriktningen finns på Törnströmska gymnasiet.

  Andra inriktningar på VVS- och fastighetsprogrammet:

  • Fastighet
 • Vad händer efter gymnasiet?

  Det finns möjlighet för vidareutbildning inom yrkeshögskolan, universitet och högskolor. För grundläggande behörighet till högskolestudier behöver du komplettera din utbildning på gymnasiet med ytterligare kurser, vilket du kommer erbjudas att göra. 

 • Exempel på yrken

  VVS-ingenjör, montör inom VVS, industrirör och isolering.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Jeanette Andersson

Kontakt

Lärare

Bengt Pettersson