För vem?

För dig som kör för full maskin och trivs med livet på havet. Sjöfartsutbildningen med inriktning Maskin vänder sig till dig som vill arbeta med maskiner på fartyg, framför allt till dig som vill bli maskinbefäl i handelsflottan eller siktar på att söka vidare till Marinen eller Kustbevakningen efter gymnasiet. Du får en yrkesutbildning som samtidigt är högskoleförberedande.

Vad lär jag mig?

Allt om maskinrum, säkerhet och sjöfart.
Du får lära dig grunderna i sjömansyrket med inriktning mot maskin och får en stabil grund att stå på inför vidare studier. Du lär dig till exempel hur ett stort fartyg fungerar såväl socialt som tekniskt, brandbekämpning och överlevnad samt får kunskap om olika fartygstyper. Utbildningen förbereder dig för vidare studier till sjöingenjör på sjöfartshögskolorna i Kalmar eller Göteborg.

Hur lär jag mig?

Vi har ett nära samarbete med Marinen och Sjösäkerhetscentrum på Åland. Det innebär att du gör din grundläggande sjömanskapsutbildning ombord på Marinens skonerter Gladan och Falken och din skolfartygsutbildning ombord på skolfartyget Michael Sars. Under tredje året gör du 15 veckors praktik på fartyg i handelsflottan.

Bra att veta

På det här programmet handskas vi med maskiner som kräver full koncentration.
Vi genomför regelbundet drogtest på våra elever för att säkra elever och personal från drogrelaterade olyckor.

För att få arbeta till sjöss ställer Sjöfartsverket medicinska krav. Innan du söker/börjar utbildningen är det viktigt att du kontrollerar syn, färgseende och hörsel hos nuvarande skolsköterska eller läkare före utbildningens start. Hör av dig till vår studie- och yrkesvägledare för mer information.

 • Kurser och poäng
 • Inriktningar

  Inriktningen finns på Törnströmska gymnasiet.

  Andra inriktningar på Sjöfartsutbildningen:

  • Däck
 • Vad händer efter gymnasiet?

  Sjöfartsutbildningen med inriktning mot Maskin är skräddarsydd för fortsatta studier till sjöingenjörsexamen. Möjlighet finns att göra grundläggande militär utbildning och sedan bli motorman eller maskinbefäl inom Marinen. Eftersom du har allmän högskolebehörighet kan du också välja andra högskole- eller universitetsutbildningar.

 • Exempel på yrken

  Vaktgående maskinpersonal, motorman, maskinbefäl. Efter utbildningen kan du söka behörighet hos Transportstyrelsen som vaktgående maskinpersonal. Efter ytterligare 6 månaders sjötjänst får du behörighet som erfaren motorman. För att få läkarintyg för befattningar ombord på fartyg, ställs vissa krav. För maskintjänst ska du ha normal hörsel och inte sämre syn än 0,5 med glasögon.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Jeanette Andersson

Kontakt

Lärare

Anders Klar