För vem?

Programmet vänder sig till dig som gillar teamwork och full fart vid spisen eller i servisen. Är du intresserad av matlagning och gillar att bjuda människor på en helhetsupplevelse? Vill du ha ett kreativt, omväxlande och fartfyllt yrke? Då är Kök och servering ett bra val för dig.

Hos oss får du prova på restauranglivet redan från start. Du och dina skolkamrater driver nämligen Östersjöskolans egen restaurang och bar tillsammans.

Vad lär jag mig?

Att kocka och servera till många. Pochera, dekantera och ånga. Vi väver samman de gymnasiegemensamma ämnena (som alla läser) med karaktärsämnena (specifika för detta program) så mycket som möjligt. Det ger dig en bra helhetsbild av din utbildning.

Under första året läser du grundläggande kurser. I tvåan och trean fördjupar du dig i en av tre profiler – matlagning, mat och dryck i kombination eller servering – och kommer ut på APL (arbetsplatsförlagt lärande) i totalt 15 veckor.

Hur lär jag mig?

Du lär dig genom kreativt och praktiskt arbete i kök, servering eller bar. I mötet med gäster i skolans restaurang tränas du i att prestera i ”skarpt läge”.

Du får också se andra arbetsplatser i branschen under APL-perioderna och har möjlighet att knyta värdefulla kontakter för framtiden.

 • Kurser och poäng
 • Inriktningar

  Inriktningen Kök och servering  (RLKOK) finns på af Chapmangymnasiet.

  Andra inriktningar på Restaurang- och livsmedelsprogrammet:

  • Bageri och konditori
 • Vad händer efter gymnasiet?

  Du har goda möjligheter att få jobb direkt efter gymnasiet, men också möjlighet att läsa upp grundläggande behörighet för vidare studier under din tid hos oss, för att senare söka dig vidare till utbildningar på högskola/universitet.

 • Exempel på yrken

  Kock, kallskänka, servis, bartender, köksmästare, hovmästare, köksbiträde, livsmedelsäljare. 

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare lärlingsutbildningen

Linnea Liinanki

Kontakt