För vem?

Vill du lära dig allt om industriell teknik? Kom hit och var nyfiken! Industritekniska programmet är ett yrkesprogram. Efter examen har du de kunskaper som behövs för att arbeta med processinriktad eller maskinell materialbearbetning och produktframställning, driftsäkerhet, underhåll, svetsning och annan sammanfogning, bara som exempel. Låter det som något för dig? Utbildningen ska utveckla elevernas kunskaper inom industriell teknik och industriteknisk produktion, och förmågan att använda utrustning, bearbeta material, hantera industritekniska processer samt arbeta med kvalitetssäkring för produktion och färdig produkt.

Vad lär jag mig?

Du får kunskaper om helheten i den industriella verksamheten så att du kan delta både i planering och själva produktionen. Inriktningen produktions- och maskinteknik handlar om hur du använder verktyg och utrustning, om hantering och bearbetning av olika material. Det är en utbildning som kan ge dig jobb som maskinoperatör, men du kan också välja mer produktnära arbete inom design, konstruktion eller produktion.

Hur lär jag mig?

Under utbildningen arbetar du med datorer, CNC-maskiner, robothantering och programmering. Du jobbar i våra skolverkstäder tre dagar per vecka. Skolan är utrustad med det senaste inom teknikområdet och du får en utbildning som ligger i absolut framkant. Arbetsplatsförlagt lärande (APL) på företag ingår som en viktig del. Vi har ett nära samarbete med företaget Xylem i Emmaboda kommun och de praktiska momenten i årskurs 2 och 3 genomförs i Xylems lokaler.

 • Kurser och poäng
 • Inriktningar

  Inriktningen finns på Vilhelm Mobergsgymnasiet.

  Andra inriktningar på Industritekniska programmet:

  • Driftsäkerhet och underhåll
  • Svetsteknik
 • Vad händer efter gymnasiet?

  Vårt unika undervisningssamarbete med företaget Xylem ger dig 6 månaders anställning efter gymnasieexamen. Genom att läsa in högskoleförberedande kompetens kan du söka dig vidare till eftergymnasiala studier direkt efter utbildningen. Det finns även möjlighet att läsa vidare vid yrkeshögskolor med teknisk inriktning. 

 • Exempel på yrken

  CNC-operatör, verkstadsmekaniker, maskintekniker, maskinoperatör.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Malin Petersson