För vem?

För dig som gillar färg, form, trender och människor. Tycker du om att få människor att må bra? Är du konstnärlig, serviceinriktad och lyhörd? Hantverksprogrammets inriktning Frisör passar dig som vill ha ett kreativt och socialt yrke direkt efter gymnasiet. Och du får prova på verkligheten med detsamma eftersom du och dina skolkamrater tillsammans driver skolans frisörsalong. Hos oss är hantverket huvudsaken.

Vad lär jag mig?

Lär dig grunderna men låt idéerna sväva fritt. På Hantverksprogrammets frisörinriktning får du lära dig grunderna inom yrket. Du lär dig olika tekniker för klippning, färgning och styling och att göra uppsättningar. Du får veta vad håret mår bra av och hur skadat hår kan repareras. Frisörinriktningen är praktisk och konstnärlig och du får utlopp för din kreativitet. Du uppmuntras att tänka nytt – ingenting är för utflippat eller galet.

Hur lär jag mig?

Ett ben på salongsgolvet. Det andra under skolbänken. Tiden i skolan ägnar du åt både teori och praktik. Redan första året får du känna på hur det är att arbeta på en salong. Praktikdelen utökas succesivt och under tredje året arbetar du en dag i veckan på en frisörsalong. På skolan jobbar du både med frisördockor och levande modeller för att lära dig klippteknik, färg- och formlära.

Lärlingsutbildning

För dig som snabbt vill ta dig ut i arbetslivet. Som elev på lärlingsutbildningen har du samma ämnesplaner och du kan ta ut samma yrkesexamen som på ett skolförlagt yrkesprogram. Skillnaden är att du som lärling tillbringar mer än hälften av utbildningstiden på en arbetsplats (APL). På lärlingsutbildningen lär du dig av yrkeslärare och handledare på frisörsalongen där du gör din utbildning. Kontinuerligt under terminen stämmer du, handledaren och din yrkeslärare av hur du utvecklas och hur du lär dig i de kurser du läser. Ett ben på salongsgolvet. Det andra under skolbänken.

  • Kurser och poäng
  • Inriktningar

    Inriktningen finns på Ehrensvärdska gymnasiet samt som lärlingsutbildning på af Chapmangymnasiet.

  • Vad händer efter gymnasiet?

    För att du på Hantverksprogrammet ska uppnå grundläggande högskolebehörighet måste du läsa Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6. Två av kurserna kan du läsa inom det individuella valet och minst en kurs måste du i så fall läsa som utökat program. Du kan också läsa in hela den grundläggande högskolebehörigheten som utökat program.

  • Exempel på yrken

    Frisör, stylist

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Malin Petersson

Kontakt

Ämneslärare

Barbro Dalin Volsing

Kontakt

Lärare lärlingsutbildningen

Pia Dahlgren

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare lärlingsutbildningen

Linnea Liinanki

Kontakt

Koordinator lärlingsutbildning

Elisabeth Olsson