För vem?

För dig som serviceinriktad och gillar färg, form och människor. Hantverksprogrammet, inriktning frisör, barberare och hår- och makeupstylist passar dig som vill ha ett kreativt och socialt yrke direkt efter gymnasiet. Du kommer att får prova på ”verkligheten” med detsamma eftersom du och dina skolkamrater tillsammans driver skolans frisörsalong. Hos oss är hantverket huvudsaken.

Vad lär jag mig?

På Hantverksprogrammet på Ehrensvärdska gymnasiet profilerar vi oss mot frisörinriktningen, där du får lära dig grunderna inom yrket. Du lär dig olika tekniker för klippning, färgning och styling och att göra uppsättningar. Du får veta vad håret mår bra av och hur skadat hår kan repareras. Frisörinriktningen är praktisk och konstnärlig och du får utlopp för din kreativitet. Du uppmuntras att tänka nytt.

Hur lär jag mig?

Du lär dig både på salongsgolvet och i skolbänken, så tiden i skolan ägnar du åt både praktik och teori. I årskurs 1 arbetar du på dockor och ni tränar också på varandra. I årskurs 2 kommer du att arbeta mer med modeller och kunder. I årskurs 3 arbetar du mest som frisör i skolsalongen som är uppbyggd som en riktig salong, där kunder beställer tid för olika behandlingar.

APL

Du har APL (arbetsplatsförlagd praktik) i alla tre åren hos oss. Där du får vara på en frisörsalong i Karlskrona eller annan ort.

Lärlingsutbildning

För dig som snabbt vill ta dig ut i arbetslivet. Som elev på lärlingsutbildningen har du samma ämnesplaner och du kan ta ut samma yrkesexamen som på ett skolförlagt yrkesprogram. Skillnaden är att du som lärling tillbringar mer än hälften av utbildningstiden på en arbetsplats (APL). På lärlingsutbildningen lär du dig av yrkeslärare och handledare på frisörsalongen där du gör din utbildning. Kontinuerligt under terminen stämmer du, handledaren och din yrkeslärare av hur du utvecklas och hur du lär dig i de kurser du läser. Ett ben i arbetslivet och det andra i skolan.

  • Kurser och poäng
  • Inriktningar

    Inriktningen finns på Ehrensvärdska gymnasiet samt som lärlingsutbildning på af Chapmangymnasiet.

  • Vad händer efter gymnasiet?

    För att du på Hantverksprogrammet ska uppnå grundläggande högskolebehörighet måste du läsa Svenska 2, Svenska 3 och Engelska 6. Två av kurserna kan du läsa inom det individuella valet och minst en kurs måste du i så fall läsa som utökat program. Du kan också läsa in hela den grundläggande högskolebehörigheten som utökat program.

  • Exempel på yrken

    Frisör, stylist

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Malin Petersson

Kontakt

Ämneslärare

Barbro Dalin Volsing

Kontakt

Lärare lärlingsutbildningen

Pia Dahlgren

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare lärlingsutbildningen

Linnea Liinanki

Kontakt

Koordinator lärlingsutbildning

Elisabeth Olsson