För vem?

För dig som gillar möten, affärer och kommunikation och snabbt vill ta dig ut i arbetslivet. Inriktningen Handel och service passar dig som är serviceinriktad och tycker om att arbeta med och för människor. Det är en modern utbildning som ger dig kunskap om till exempel det senaste inom kundvård, kommunikation och försäljning på internet. Som lärling är mer än hälften av din utbildning förlagd på en arbetsplats. 

Vad lär jag mig?

Det ska vara enkelt och trevligt att vara kund. Du får lära dig hur du når ut till kunder, hur du håller dem nöjda och hur du skaffar fler. Under lärlingstiden träffar du människor varje dag och utvecklar din sociala förmåga. Du får också lära dig om sociala medier, entreprenörskap, kommunikation, försäljning och service och hur du blir anställningsbar.

Hur lär jag mig?

Observera, fråga, gör och gör om. Karaktärskurserna har samma innehåll som på skolans yrkesprogram. Skillnaden är att på lärlingsutbildningen lär du dig av yrkeslärare och handledare på företaget där du gör din praktik.

Lärlingsutbildning

Som elev på lärlingsutbildningen har du samma ämnesplaner och du kan ta ut samma yrkesexamen som på ett skolförlagt yrkesprogram. Skillnaden är att du som lärling tillbringar mer än hälften av utbildningstiden på en arbetsplats (APL). På lärlingsutbildningen lär du dig av yrkeslärare och handledare på företaget där du gör din utbildning. Kontinuerligt under terminen stämmer du, handledaren och din yrkeslärare av hur du utvecklas och hur du lär dig i de kurser du läser.

 • Kurser och poäng
 • Inriktningar

  Inriktningen finns på Törnströmska gymnasiet samt som lärlingsutbildning på af Chapmangymnasiet.

   

 • Vad händer efter gymnasiet?

  Högskole- och universitetsutbildningar inom exempelvis logistik och ekonomi, inrednings- och butikskommunikation, detaljhandelsprogrammet och butikschefsutbildning -inriktning mot textil och mode. Grundläggande behörighet till högskolan kräver komplettering med ytterligare kurser, vilket du kommer att erbjudas. 

 • Exempel på yrken

  Du kan arbeta inom försäljning (elektronik, kläder, resor och sportutrustning). Du kan också arbeta med IT, kundtjänst och marknadsföring.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare lärlingsutbildningen

Linnea Liinanki

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Jeanette Andersson

Kontakt

Lärare lärlingsutbildningen

Lotta Johansson

Kontakt

Lärare

Ingegärd Lundbergs

Kontakt

Koordinator lärlingsutbildningen

Lars Elmberg