För vem?

Gillar du bilar, motorer och modern teknik? Fordons- och transportprogrammets inriktning Personbil ger dig som vill arbeta som till exempel bilmekaniker, skadereparatör, besiktningsman eller bilelektriker en grundläggande yrkesutbildning. Vi håller till på Rosenholm.

Vad lär jag mig?

Att söka och hitta svaren under huven. Inriktningen ger dig kunskaper inom diagnostik, reparation och service av lätta fordon som bilar och motorcyklar. Du övar dig i att hitta samband och att systematiskt leta dig fram till grundorsaken till ett problem.

Hur lär jag mig?

Genom att olja ner fingrarna och trimma hjärnan. Din utbildning består av både teori och praktik och du har tillgång till modern utrustning och teknik i våra lokaler. Dessutom ingår minst 15 veckors APL, arbetsplatsförlagt lärande, som du gör ute på lämpliga företag med stöd av utbildade handledare.

Bra att veta

På detta programmet handskas vi med maskiner som kräver full koncentration. Vi genomför regelbundet drogtest på våra elever för att säkra elever och personal från drogrelaterade olyckor.

 • Kurser och poäng
 • Inriktningar

  Inriktningen (FTPER) finns på Törnströmska gymnasiet, Rosenholm.

  Andra inriktningar på Fordons- och transportprogrammet

  • Lastbil och mobila maskiner
 • Vad händer efter gymnasiet?

  För grundläggande behörighet till högskolestudier behöver du komplettera din utbildning på gymnasiet med ytterligare kurser, vilket du kommer erbjudas att göra.

 • Exempel på yrken

  Bilskadereparatör, maskinmekaniker, personbilsmekaniker, skadereglerare, bilelektriker, reservdelsman, däckmontör, besiktningsman, platschef, rekonditionerare.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Jeanette Andersson

Kontakt