För vem?

Estetiska programmets inriktning Teater är för dig som vill utvecklas på scenen och i livet. Hos oss får du stärka din förmåga att leda, ta ansvar och samarbeta, samt utveckla ditt eget skapande genom att prova teaterns olika uttrycksformer. Här får du en bred och utmanande utbildning med det egna skapandet i fokus. Lustfyllt lärande ger motivation! Estetiska programmet är förberedande för samhällsvetenskapliga, humanistiska och konstnärliga högskoleutbildningar. 

Vad lär jag mig?

Du lär dig att våga gå din egen väg och göra din röst hörd. Vi arbetar med gestaltning av text, karaktärer och med frågor om vad en roll och ditt riktiga jag är. Du lär känna dig själv bättre och studerar din omvärld för att kunna gestalta den på scenen. Du tränar din kreativitet i improvisation, lär dig bemästra nervositeten och att fungera i grupp – allt för att bli en skapande och självständig individ, fylld av tillit till din egen förmåga.

Hur lär jag mig?

Du arbetar både individuellt och i grupp, genom såväl teori som praktiska uppgifter. Du får se spännande föreställningar och du möter engagerade gästföreläsare, gör studiebesök och har intressanta samarbeten i och utanför skolan. Du övar på att framträda inför publik och får inblick i allt runt en föreställning – scenografi, ljud, ljus, musik, smink, kostym – och har möjlighet att samarbeta med eleverna som läser musik, film och foto här på det estetiska programmet.

 • Kurser och poäng
 • Inriktningar

  Inriktningen finns på Törnströmska gymnasiet.

  Andra inriktningar på Estetiska programmet:

  • Estetik och media
  • Dans
  • Musik
  • Estetik och media med Spelgrafik, 3D och animation som profil
 • Vad händer efter gymnasiet?

  Högskolestudier inom främst de konstnärliga, humanistiska och samhällsvetenskapliga områdena.

 • Exempel på yrken

  Skådespelare, teaterpedagog, scenograf, musikalartist, producent, bibliotekarie, polis, jurist, socionom, lärare, personalvetare, logoped, sjuksköterska.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Jeanette Andersson

Kontakt

Lärare

Karin Danielsson Bång