För vem? 

El- och energiprogrammet är för dig som vill följa och styra strömmen. Inriktning Elteknik vänder sig till dig som vill jobba med produktion, installation och distribution av system för el, energi och vatten. Du får lära dig mer om exempelvis elteknik, IT-infrastruktur samt dator- och kommunikationsteknik. Om du vill kan du komplettera med kurser som gör dig behörig att läsa vidare på högskolan.

Vad lär jag mig?

Utbildningen ger dig kunskap i att beräkna, planera, installera och underhålla . Du får lära dig att planera och utvärdera ett uppdrag, välja verktyg och material. Du lär dig att dokumentera och arbeta systematiskt med att lösa problem. Att kunna göra korrekta beräkningar är en förutsättning för yrket och därför läser du matematik. Arbetsmiljö och säkerhet är viktiga frågor. Du får kunskap i nationella och internationella överenskommelser om teknologi, informationssäkerhet, standarder, arbetssäkerhet och arbetsmiljö.

Hur lär jag mig?

En del teori och lika mycket praktik lär dig allt om elteknik. Utöver programmets teoretiska och praktiska kurser ingår APL, arbetsplatsförlagt lärande, i minst 15 veckor. Praktiken gör du på lämpliga företag med utbildade handledare.

Bra att veta

För att studera till, och arbeta som elektriker krävs att du har ett fullgott färgseende. Är du tveksam, prata med din skolsköterska om färgseendetest.

  • Kurser och poäng
  • Inriktningar

    Inriktningen (EEELT) finns på Törnströmska gymnasiet.

  • Vad händer efter gymnasiet?

    För grundläggande behörighet till högskolestudier behöver du komplettera din utbildning på gymnasiet med ytterligare kurser, vilket du kommer erbjudas att göra.

  • Exempel på yrken

    Eltekniker, hisstekniker, larmtekniker, driftoperatör, distributionselektriker, installationselektriker, industrielektriker.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Jeanette Andersson

Kontakt