För vem?

Det här är inriktningen för dig som vill jobba med att bygga hus. Du kommer att få teoretiska och praktiska kunskaper om nybyggnation och renovering från grund till tak. Vi jobbar praktiskt med allt ifrån snickeri till murning och betong. Skolan kan erbjuda dig en utbildning mot olika yrken som murare, snickare, betongarbetare, plattsättare och även olika specialyrken som branschen är behov av till exempel golvläggare, håltagare och ställningsbyggare. Du väljer själv om du vill ha en högskoleförberedande eller yrkesförberedande utbildning.

Vad lär jag mig?

I utbildningens examensmål står det så här: Inriktningen Husbyggnad ger kunskap i nybyggnation, renovering och ombyggnad av bostäder och lokaler samt även av broar och andra anläggningskonstruktioner. Förutom de yrkesmässiga kurserna som lär dig själva hantverket får du kunskap om de lagar och regler som gäller - en förutsättning för att du ska kunna bli en god yrkesman eller -kvinna.

Hur lär jag mig?

Förutom programmets teoretiska och praktiska kurser så är du även på APL (arbetsplatsförlagt lärande) i minst 15 veckor på ett byggföretag där du lär dig yrket av en erfaren yrkesarbetare. För dig som väljer att läsa som lärling så har du APL minst halva skoltiden från och med år 2.

 • Kurser och poäng
 • Inriktningar

  Inriktningen finns på Törnströmska gymnasiet både som yrkesförberedande och lärlingsutbildning. 

  Andra inriktningar på Bygg- och anläggningsprogrammet

  • Anläggningsfordon
  • Måleri
  • Mark och anläggning
  • Plåtslageri
 • Vad händer efter gymnasiet?

  Det finns möjlighet för vidareutbildning inom yrkeshögskolan, universitet och högskolor. För grundläggande behörighet till högskolestudier behöver du komplettera din utbildning på gymnasiet med ytterligare kurser, vilket du kommer erbjudas att göra.

 • Exempel på yrken

  Betongarbetare, glastekniker, golvläggare, håltagare, murare, plattsättare, snickare och ställningsbyggare.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Jeanette Andersson

Kontakt

Lärare

Tomas Ingvarsson