För vem?

Fritid och hälsa passar dig som vill arbeta med människor inom ledarskap, hälsa och Idrott. Yrkesprogrammet ger dig fina möjligheter till jobb i den expanderande tränings- och friskvårdssektorn direkt efter gymnasiet. För dig som vill läsa vidare på högskola eller universitet väljer du de kurser som ger behörighet för detta.

Vad lär jag mig?

Vi arbetar flexibelt, inidividanpassat och målinriktat för att du ska nå så långt som möjligt. Du får kunskaper om människors hälsa, levnadsvanor samt olika former av fritids- och friskvårdsaktiviteter. Du utvecklar dina ledaregenskaper och lär dig planera, organisera, leda och utvärdera aktiviteter inom olika områden. Vi arbetar även med arbetsmiljöfrågor för att förebygga arbetsskador och för att främja god hälsa.

Hur lär jag mig?

Du får möjlighet att utföra fysiologiska tester och laborationer. Under dina tre år är du minst 15 veckor på APL. Programmet har nära kontakt med näringslivet och idrottsföreningar. Vi medverkar i evenemang, aktivitetsdagar och friskvårdsprojekt. Hos oss får du möjlighet att utvecklas som individ och bli en av framtidens ledare inom idrotten eller i näringslivet.

Bra att veta

På denna inriktning kan du få både yrkes- och högskolebehörighet. Genom att välja kurser som förbereder för högskolestudier har du möjlighet att läsa vidare på högskola och universitet efter gymnasiet.

 • Kurser och poäng
 • Inriktningar

  Inriktningen finns på Ehrensvärdska gymnasiet.

  Andra inriktningar på Barn- och fritidsprogrammet

  • Pedagogiskt arbete
  • Socialt arbete

   

 • Vad händer efter gymnasiet?

  Du har möjligheter att få jobb inom fritids- och friskvårdssektorn direkt efter gymnasiet. Väljer du att läsa kurser som förbereder för högskolestudier har du möjlighet att studera vidare till exempelvis idrottslärare, hälsopedagog, dietist eller sjukgymnast. 

 • Exempel på yrken

  Möjlighet att arbeta med barn, ungdomar eller vuxna inom fritids- och friskvårdssektorn.

Kontakt

Studie- och yrkesvägledare

Malin Petersson

Kontakt

Lärare

Eva-Lena Håkansson