DSF-Trafikantveckan_2019.jpg

Det blir många aktiviteter under hela veckan och Trafikantveckan avslutas lördagen den 21 september med Bilfria dagen där det blir många aktiviteter i centrum och på Stortorget.

Här hittar du ett separat program för lördagens aktiviteter under Bilfria dagen.

Blekingetrafiken erbjuder 2 för 1 på pendlarbåtarna

Under hela Trafikantveckan erbjuder Blekingetrafiken möjligheten att åka två personer till priset av en på de båda pendlarbåtarna mellan centrum och Hasslö och Sturkö.

Måndag den 16 september

Invigning

Trafikantveckan invigs av kommunalrådet Börje Dovstad på den nya biten gågata på Borgmästaregatan, nedanför ristorgstrappan.

Under invigningen bjuds du på kaffe och får information om vad som händer under veckan och det blir också en tävling med fina priser.

Kom förbi och prata hållbarhet med oss.

Tid: Klockan 17.00
Plats: Borgmästaregatan nedanför Ristorgstrappan

Affärsverken bjuder på frukost på pendelbåtarna

Under måndagen bjuder Affärsverken på frukost på de båda pendelbåtarna som går till centrum från Hasslö och Sturkö.

Lotus Eco 

LotusEco är en klädbutik som redan från starten för 10 år sedan satsat helhjärtat på ekologiskt och hållbart inom världens näst smutsigaste industri, klädindustrin.

Under hela veckan håller butiken extra öppet med rabatterade priser. 

  • 10% rabatt på alla kläder för de som tar sig till butiken på ett hållbart sätt.
  • 15% rabatt på cykel t-shirts för alla som tar sig till butiken med cykel.

Tid: Öppet alla dagar under Trafikantveckan klockan 11.00-17.00
Plats: Hantverkaregatan 7

Filmvisning

Gratis filmvisning av filmen ”Bikes vs. Cars” på Biostaden Karlskrona.

Måndagskvällen fortsätter med en intressant visning av den hyllade filmen som skildrar hur kampen mellan privatbilismens framväxt och cykelaktivisters vision om en bättre stad ser ut.

Först till kvarn får plats.

Tid: Klockan 18.00
Plats: Biostaden Karlskrona

Torsdag den 19 september

Blekinge museum, Öppet magasin Rosenholm

Blekinge museum har öppet magasin på Rosenholmsområdet och tar besökare på en resa i tiden. Lär dig mer om spårvagnstrafiken i Karlskrona och ta en titt på de äldre, hästdragna vagnar som finns i samlingen.

Tid: Klockan 13.00-16.00
Plats: Rosenholmsområdet

Seminarium om hållbar mobilitet

Vad innebär egentligen hållbar mobilitet? Och vad betyder det för Karlskrona?

Ta reda på detta och mycket mer när Henrik Ny från BTH, Anna Lindén från tankesmedjan Fores och Jakob Hammarbäck från Move About möts för att diskutera allt från hur allmän plats används till hur lokala aktörer kan vara delaktiga.

Gratis inträde.

Tid: Klockan 18.00
Plats: Konserthusteatern

Fredag den 20 september

Cykelinspiration från Cykelfrämjandet

Emilia Sternberg från Cykelfrämjandet ger dig all kunskap och inspiration du behöver för att starta din cykelresa!  

Efter avslutad masterutbildning från Lunds universitet inom Internationell utveckling och management, och ett kort sidospår på SLU, bestämde Emilia sig för att djupdyka i vad en hållbar livsstil innebär, särskilt när man vill ut på ett äventyr.

Det blev en solo-cykelresa från Malmö till Barcelona följt av volontärarbete på en ekologisk gård. Efter hemkomsten var cykelkärleken total och Emilia har sedan dess arbetat två år med Drevet i Malmö, ett projekt för ensamkommande ungdomar att lära sig om cykelmek och kooperativ verksamhet.

Sedan februari i år har Emilia en tjänst på Cykelfrämjandets rikskansli i Stockholm med samhällsplanering- och infrastrukturprojekt, bland annat Kommunvelometern och Cyklistvelometern, och arbetar för att fler ska upptäcka det fantastiska med att cykla.

Gratis inträde

Tid: Klockan 18.00
Plats: Konserthusteatern

Lördag den 21 september

Bilfria dagen

Hälsa, miljö och utrymme står i fokus under Bilfria dagen.

Under den bilfria dagen kommer delar av Stortorget, Hantverkaregatan, Norra smedjegatan, Rådhusgatan, Borgmästaregatan och Ronnebygatan stängas för biltrafik.

Gatorna fylls istället med aktiviteter, utställningar och annat intressant som visar hur vi rör oss i dagens samhälle och vilka möjligheter som uppstår när gator öppnas upp för annat än bilar.

Under dagen uppmuntras de som kan att prova att ta sig in till stan på ett mer hållbart sätt – kanske är det då du provar att ta bussen eller cykeln in till centrum?

Tid: Klockan 10.00-15.00
Plats: Stortorget och centrum

Här hittar du ett separat program för lördagens aktiviteter under Bilfria dagen.