Trafikantveckan är ett årligt återkommande europeiskt initiativ där folkhälsa och livskvalitet står i fokus. Både klimat och invånare gynnas genom aktiviteter som främjar och uppmuntrar till miljövänligt resande och hållbara transporter.

Varje år har Trafikantveckan ett specifikt tema och årets tema är ”Fossilfria resor till alla”.

Aktiviteter under Trafikantveckan


Under hela veckan

Tävling med "Växla upp!"

Utmana dig själv och skapa nya hållbara vanor i Blekinges största cykelutmaning. Ladda ner appen och bidra till både bättre cykelvägar och minskade koldioxidutsläpp i framtidens Blekinge. Ställ bilen och ta cykeln!

Här laddar du ned appen och kan vara med i utmaningen.

Här hittar du mer information om Växla upp! från Region Blekinge.

Onsdagen den 16 september

Föreläsning med Per J Andersson "Att resa med tåg"

Resejournalisten Per J Andersson har rest med tåg till många av världens olika hörn. Under föreläsningen ger Per överraskande detaljer ur tågresandets historia, visa bilder från sina resor och blickar även in i framtiden för ett mer hållbart resande.

Det är ett begränsat antal platser till föreläsningen och därför behöver du föranmäla dig. 
Om du inte får möjlighet att följa föreläsningen på plats är det ingen fara. Föreläsningen kommer spelas in och finnas tillgänglig i efterhand.

Mer information och anmälan hittar du nedan.

Torsdagen den 17 september

Digital konferens "Hållbar delad mobilitet"

Under den digitala konferensen får du svar på om hur hållbara transportlösningar kan bli en god affär även i mindre städer. Karlskrona kommun delar med sig av sina positiva erfarenheter och lösningar.

Det blir en dag fylld av presentationer och föreläsningar från experter på området samt paneldebatter med inbjudna gäster och politiker.

Mer information och anmälan hittar du nedan.

Fredagen den 18 till söndagen den 20 september

Bilfria dagar på Hantverkaregatan och Borgmästaregatan

Dagar för hela fasmiljen då gatorna fylls med utställningar, aktiviteter och annat intressantsom visar vilka möjligheter som uppstår när gator görs fria från bilar.

Tid:
Fredag klockan 12.00-17.00
Lördag klockan 10.00-15.00
Söndag är det ingen bemanning på plats, men utställningar och en del saker kommer finnas på plats att använda och se på.
Plats: Delar av Hantverkaregatan och Borgmästaregatan.

Exempel på aktiviteter under de bilfria dagarna:

 • Utställning av sommarens konstcyklar.
  Missade du någon av cyklarna som ställdes ut i sommar? Ingen fara! Under trafikantveckan kommer alla cyklarna ställas ut på Hantverkaregatan och Borgmästaregatan.  
 • Informationsutställning.
  Diverse informationsskyltar kommer finns på plats under de bilfria dagarna. De förklarar vad trafikantveckan går ut på och vad hållbar mobilitet innebär.  
 • Utställare.
  Representanter från Karlskrona kommun, Länsförsäkringar, Länsstyrelsen med flera kommer att finnas på plats för att informera och svara på frågor. 
 • Handlare flyttar ut verksamhet på gatan.
 • Målad cykelbana och andra dekorationer.

Välkommen förbi och se hur en del av Hantverkaregatan förvandlas när den är fri från bilar.

Evenemanget följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och pågår under tre dagar för att ge mer utrymme och tid att ta del av de olika aktiviteterna.

Tänk på att hålla avstånd till varandra och att stanna hemma om du är sjuk.

Föreläsning och konferensdag

 

Vad tycker du om Trafikantveckan och hållbart resande?

Här kan du göra en enkät med sju korta frågor om hur du ser på miljövänligt resande, hållbara transporter och vad tycker du om Trafikantveckan.

Här kan du göra enkäten och svara på frågorna.