Visitkarlskrona.png

För 25:e året i rad utser Svenska Stadskärnor Årets Stadskärna. Utmärkelsen går till den stad som gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer.

Karlskrona är en av tre städer som är nominerade.

- Underbart, utbrister Sandra Bizzozero, kommunstyrelsens ordförande, när hon får beskedet. Nomineringen är mycket välförtjänt. Jag vill berömma alla inblandade för ett excellent utfört arbete. Nu ska jag fira med en promenad genom vår vackra stad.

För att bli nominerad till Årets Stadskärna krävs ett giltigt kvalitetscertifikat på samverkan, QM – Quality Mark och resultat baserat på strategier och handlingsplaner med tydliga mål, budget och genomförande.

Graden av samverkan mellan den offentliga och privata sektorn är direkt avgörande för stadens och stadskärnans attraktionskraft och tillväxtpotential.

- Vi har under flera år utvecklat ett bra samarbete mellan kommunen, fastighetsägarna och Karlskrona Centrumförening som representerar handeln och näringslivet. Nomineringen bevisar att vi är på rätt väg. Vi har en bra grund att bygga vidare på för att skapa en riktigt bra stadskärna - mycket tack vare ett stort engagemang, säger Klas Wallström, styrelseordförande för Karlskrona Centrumförening.

Även Ulf Åberg, ordförande i Cityfastighetsägarna i Karlskrona, lyfter samarbetet som en av de viktigaste komponenterna bakom nomineringen till Årets Stadskärna 2019.

- Det känns som en fantastisk framgång mot bakgrund av det gedigna arbete som både fastighetsägare, kommunen, handlare och näringsliv målmedvetet har genomfört under många år. Det är med en stor portion ödmjukhet som vi tar emot beskedet, säger han.

Förutom Karlskrona är Åmål och Östersund finalister.

Enligt Svenska Stadskärnor har de tre städerna gemensamt att de satsar för att vara attraktiva, ekonomiskt och socialt hållbara städer. Städerna arbetar dessutom med det på ett sätt som visar på stark framtidstro, målmedvetenhet och tydliga resultat.

Anneli Robertsson, centrumutvecklare i Karlskrona kommun, hoppas att nomineringen till Årets Stadskärna 2019 blir ytterligare ett bevis för medborgarna på att Karlskrona ligger i framkant.

- Var stolta! Var goda ambassadörer och berätta om Karlskrona och om nomineringen, vi är en av de tre bästa i Sverige, säger hon.

Vinnaren avslöjas den 22 maj i samband med Svenska Stadskärnors årskonferens i värdstaden Linköping - förra årets vinnare.

 

Här kan du läsa Karlskronas ansökan till Årets Stadskärna 2019.