Vad är språkvän?

Att vara språkvän är helt okomplicerat och kravlöst. Du och en nyanländ person matchas ihop beroende på vilka ni är och vilka intressen ni har. 

Ni bestämmer var, när och hur ofta ni träffas och vad ni hittar på. I ansökan fyller du i vilken familjesituation, bakgrund och intressen du har samt anger om du har några önskemål om person att matchas ihop med.

Du är språkvän under sex månader. Efter det får du ett intyg på att du har varit språkvän och bidragit till att göra Karlskrona till en varmare och mer inkluderande stad. Självklart kan du vara språkvän fler gånger.

Hur anmäler jag mig?

Du måste först anmäla ditt intresse om att bli språkvän. Efter anmälan så tar vi på Integrationscentrum en personlig kontakt med dig för att matchningen ska bli så bra som möjligt. 

 • Skicka in din anmälan direkt på webben.
 • Eller ta kontakt med Ammar Abo Alsrour som är vägledare på Integrationscentrum: 0455-32 14 17integrationscentrum@karlskrona.se

När du har blivit matchad med en språkvän får ni träffas på Café Pratbubblan. Vi på Integrationscentrum är med på den första träffen.

 • Så fungerar det

  Du fyller i anmälan genom att klicka på gul knapp och följa anvisningarna. Fyll i dina kontaktuppgifter och har du något särskilt önskemål om språkvän till exempel att ni är i samma ålder fyller du även i detta. Du kan även fylla i anmälan som familj.

  När du har skickat iväg ansökan får du en bekräftelse på att din ansökan kommit fram via e-post.

 • När blir jag kontaktad?

  När vi har en lämplig matchning så kontaktar vi på Integrationscentrum dig. Det varierar hur lång tid det tar innan du blir matchad med någon. Det beror exempelvis på när en bra matchning dyker upp. Är du nyanländ är väntetiden lite längre eftersom intresset för Språkvän är stort.

 • Meddela oss om du inte kan vara språkvän längre

  Om du anmält dig till Språkvän men sedan flyttar eller inte kan delta mer så meddela detta till oss. Och får vi inte kontakt med dig under en längre tid så stryks din anmälan. Du är då välkommen att göra en ny anmälan om du vill vara med igen.

 • Om dina personuppgifter

  När ditt ärende handläggs behandlas dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen, även kallad GDPR (General Data Protection Regulation).

  Inlämnade uppgifter är allmän handling och kan lämnas ut i enlighet med offentlighetsprincipen. Detta gäller inte om ditt ärende är sekretessbelagt enligt offentlighets- och sekretesslagen.

  Läs mer om hur personuppgifter behandlas av Karlskrona kommun

Anmälan språkvän