Att du som barn inte mår bra kan bero på många olika saker. Ibland oroar man sig för sig själv och ibland för sina syskon eller sina föräldrar. Det kan vara så att någon har varit dum mot dig, som slagit dig eller tvingat dig att göra saker med din kropp som du inte vill.

Kanske har dina föräldrar problem. Din mamma eller pappa kanske blir slagen, dricker för mycket eller inte mår bra. Det är vanligt att barn försöker lösa allt alldeles själv men oftast behöver barn hjälp. Det är viktigt att du försöker prata med någon vuxen som lyssnar på dig.

Du kanske kan prata med någon av dina föräldrar eller någon annan i din familj. Om du inte kan det så kanske du kan prata med någon i din skola, på fritids eller på förskolan. Du kanske har någon annan vuxen i din närhet som du litar på?

Prata med någon vuxen som du väljer, kanske kan ni lösa din oro tillsammans. Det kan också vara så att ni tillsammans behöver ta kontakt med personal som kan sådant som just du oroar dig för. Du kan själv ringa till Socialtjänsten eller så kan du be en vuxen om hjälp.