200127_stadsbiblioteket.jpg

Ritningarna över Karlskronas nya kulturhus, som ska rymma bland annat det nya Stadsbiblioteket, är klara sedan en tid tillbaka och bygglovshandlingarna har skickats in. Men redan nu förbereds Stadsbiblioteket i Karlskrona för flytten, samtidigt som de befintliga lokalerna rustas för att öka den digitala inkluderingen och förbättra kommuninvånarnas egen förmåga att delta i ett digitalt samhälle.

- De här förändringarna gör vi för att anpassa vår organisation, vårt utbud och de tjänster som vi tillhandahåller redan nu, i våra befintliga lokaler. På så sätt är vi så redo som möjligt för flytten och det nya kulturhuset när det står klart, säger Tiffany Bovin, bibliotekschef i Karlskrona.

Bland annat kommer diskarna att flyttas isär för att tydliggöra var besökaren kan få hjälp med vad. Besöksdatorerna kommer att flytta till nedre plan och i samband med det öppnar entrén mot Borgmästaregatan upp. 

- Under vissa tider kan du som besökare få hjälp med enklare IT-ärenden som att skaffa e-post, ladda ned appar och söka på internet. Syftet är att skapa bättre service och bidra till att öka den digitala inkluderingen i kommunen, berättar Tiffany.

Släktforskarrummet i anslutningen till det nya digitala centret fräschas upp med ny färg på väggarna, funktionsanpassade möbler och en toppmodern mikrofilmsscanner. Vissa böcker och andra medier får nya platser och antalet studieplatser med el- och usb-uttag ökar för att fler ska kunna studera på biblioteket med egen dator.

Arbetet innebär att det kommer vara lite stökigare och ibland en högre ljudnivå än vanligt på biblioteket. 

- Under den här perioden kan det vara lite svårare att hitta böcker och övriga medier på sin avsedda plats, men tillfälliga skyltar och personal på plats finns för att hjälpa till, säger Tiffany Bovin. 

Inga delar av stadsbiblioteket kommer att vara stängda under den tid som omflyttningen sker. Arbetet beräknas vara klart i slutet av april.