190903_KLF_MostafaHassan_04_ps.jpg

Mostafa Hassan är lärare i programmering på Törnströmska gymnasiet. Förra året tog han emot 17 nya mentorselever på spelgrafik- och animationslinjen. Det slog honom då hur många pappersdokument som behövde hanteras. Vid skolstarten ska myndiga elever, eller vårdnadshavare, skriva under allt ifrån datorkontrakt till fototillstånd. För Mostafas elever handlade det om sju olika blanketter.  

- Jag tänkte att det här var något som man borde kunna effektivisera, säger han.  

Mostafa lanserade idén om att utveckla ett digitalt verktyg, där blanketterna kan signeras med bank-id. Under det senaste året har han arbetat 20 procent med att utveckla ett sådant och vid höstens skolstart var det premiär för digital hantering av alla blanketter för de nästan 200 eleverna på Törnströmska gymnasiet.

- Jag är väldigt nöjd med hur det har gått, säger Mostafa Hassan.  

Han kunde utgå från ett annat e-tjänstverktyg som redan användes i kommunen.  

- Jag behövde inte bygga något helt nytt utan kunde använda den befintliga e-tjänsteplattformen tack vare att jag kunde programmera den att göra mer än det som annars skulle vara möjligt.  

Det digitala arbetssättet blir en vinst både för ekonomin och miljön, men så klart även för lärare och administratörer. I många fall behöver lärarna inte hantera blanketterna alls längre.  

- Det sparar enormt mycket tid.  

Nästa steg är att införa systemet på övriga kommunala gymnasieskolor.  

- Vi började med gymnasieskolorna eftersom jag jobbar där, men vi är i en process för att införa det på grundskolor också, säger Mostafa Hassan.