I början av januari infördes distansstudier för elever på både högstadiet och gymnasiet. Då började personalen i Karlskrona kommuns skolkök planera för att erbjuda avhämtning av lunchlådor. De har gjort en jätteinsats och delat ut mellan 2000 och 3000 portioner mat varje vecka sedan vecka två.

Eleverna kan välja mellan att hämta varm lunch i en matlåda dagligen, eller frysta lunchlådor för fem dagar framåt.

Ett av köken som delar ut lunchlådor är Arenaköket, vid NKT Arena. Där finns möjligheten att hämta fem frysta matlådor. Ida Wirsenius är köksledare i Arenaköket och hon tycker att det är både utmanande och spännande med all planering som ligger bakom.

– På tisdagseftermiddagarna kan de som förbeställt mat komma och hämta sina frysta matlådor. Idag har vi 230 matlådor som vi ska dela ut. Det är mycket planering bakom. Till exempel måste vi komma på näringsriktiga maträtter som håller sig bra i frysen och som är goda att värma i en mikro, berättar Ida Wirsenius.

Skolköken samarbetar
Ida Wirsenius och Maria Svenssons vardag i skolköket ser annorlunda ut än tidigare. Nu får kökspersonalen både servera mat i matsalen till de som inte studerar på distans och utöver det planera och laga lunchlådor för avhämtning.

– På bara några dagar ska vi planera vad vi ska laga för mat, beställa hem råvaror, laga mat och paketera den. Sen ska den frysas ner. Frysarna är smockfulla och vi har fått köpa in tre nya för att få plats med alla lunchlådor, berättar Ida Wirsenius.

På måndagarna får kökspersonalen veta exakt hur många som har beställt och ska hämta ut sina lunchlådor dagen därpå. Ibland får de mer beställningar än de planerat för och då kan de låna av de andra skolköken.

Positiv respons från elever och vårdnadshavare
Med nya rekommendationer att följa har personalen i skolköken med kort varsel fått ställa om för att erbjuda alla elever mat. Trots utmaningarna med att inte kunna planera långsiktigt har kommunens skolkök kunnat leverera ut både frysta och varma matlådor, något som verkligen uppskattats.

– Vi har fått mycket positiv respons. De flesta föredrar att hämta ut fem matlådor samtidigt. Då behöver de inte komma varje dag för att hämta en varm, det är bättre att bara komma en gång i veckan, säger Maria Svensson.

Du som studerar på distans, och vill beställa lunch för avhämtning, gör det via en länk som du får av respektive skola.

– För Karlskrona kommun är det väldigt viktigt att kunna erbjuda näringsriktig lunch till eleverna även under den tid då de studerar hemifrån. Jag är glad att vi kunnat göra det på ett så bra sätt, säger Håkan Eriksson, kunskapsnämndens ordförande.

– Det är mycket roligt att höra den positiva respons som många elever och vårdnadshavare kommit med. Personalen i köken har verkligen arbetat engagerat och flexibelt för att kunna erbjuda bra lösningar, säger Eva Strömqvist, ordförande i drift- och servicenämnden.

Hur undervisningen ska ske efter vinterlovet är ännu inte klart. Elever och vårdnadshavare kommer att få information om det under vecka åtta.