Ny lag om tobak och liknande produkter gäller från den 1 juli 2019


För dig som säljer tobak i butik innebär det bland annat att:

 • du som vill sälja tobak till konsumenter, och som idag har anmält din försäljning måste ansöka om tillstånd hos kommunen senast den 1 november 2019
 • det ställs krav på dig som handlare för att du ska beviljas tillstånd
 • samma krav som idag ställs även i framtiden vid försäljning och den som inte följer reglerna kan förlora sitt tillstånd.

För dig som driver serveringsrörelse innebär det bland annat att:

 • rökning av tobak förbjuds på uteserveringar
 • rökning av andra produkter, exempelvis elektroniska cigaretter och vattenpipor, inte längre är tillåten på uteserveringar
 • mindre rökrum inne på restauranger är fortsatt tillåtna om de inte är placerade så att alla gäster måste passera genom rummet. I rökrummet får ingen servering av mat eller dryck ske.

Mer information kommer.

Tillstånd krävs för att du ska få sälja tobak med mera

Verksamheter som ska sälja tobak, e-cigaretter eller påfyllningsbehållare måste göra en anmälan till kommunen innan försäljningen får starta.

Anmälan ska också göras om försäljningsstället byter ägare eller slutar sälja tobak, e-cigaretter eller påfyllningsbehållare.

Du kan göra en anmälan fram till den 30 juni 2019, därefter gäller den nya lagen.

En verksamhet som ska sluta med denna typ av försäljning behöver avregistrera sig även om ett annat företag ska ta över verksamheten. Den nya verksamhetsutövaren ska sedan anmäla att man tar över försäljningen.

 • Så fungerar det

  Om anmälan

  I anmälan fyller du bland annat i uppgifter om försäljningsstället, fakturaadress, platsansvarig personal samt uppgifter om den förra ägaren.

  Hämta dina företagsuppgifter

  I tjänsten kan du välja att hämta dina företagsuppgifter från Bolagsverket, Statistiska Centralbyrån och Skatteverket, så att du slipper fylla i dem.

  Läs mer på sidan "Så här hämtar kommuner företagsuppgifter"

 • Det här behöver du

  Utöver anmälan krävs också ett egenkontrollprogram för verksamheten. Syftet med egenkontrollprogrammet är att ge den kunskap och de rutiner som behövs för att försäljningsstället ska följa lagens bestämmelser.

  En kopia på egenkontrollprogrammet ska bifogas i anmälan och originalet ska kunna visas upp vid en inspektion.

  Egenkontrollprogrammet kan utformas på olika sätt. Exempel:

  egenkontrollprogram tobak.pdf, 256 kB

  egenkontrollprogram e-cigaretter och påfyllningsbehållare.pdf, 244 kB 

 • Hur lång tid tar det?

  När din anmälan har kommit in granskas den och eventuella kompletteringar begärs in. Handläggningstiden kan variera, men om din ansökan är komplett med alla bilagor kan den handläggas snabbare. 

  Du får påbörja försäljningen innan du får ett svar från oss, men du får inte påbörja den innan du har anmält försäljningen.

 • Kostnader
  • Avgiften för en anmälan av tobaksförsäljning är 1 900 kronor. Året efter anmälan har gjorts tas en årlig tillsynsavgift ut.
  • Vid försäljning av enbart tobak eller receptfria läkemedel är den årliga tillsynsavgiften 3 800 kronor.
  • Vid försäljning av både tobak och receptfria läkemedel är den årliga tillsynsavgiften 4 750 kronor.

  Den årliga tillsynsavgiften för ett försäljningsställe upphör i slutet av det år som du avregistrerar anläggningen. Det betyder att om du exempelvis avregistrerar din verksamhet i februari så behöver du ändå betala hela tillsynsavgiften för det året.

 • Så loggar du in med e-legitimation

  För att använda denna tjänst behöver du identifiera dig med e-legitimation, till exempel mobilt bankID. Du skaffar e-legitimation från din bank eller från Telia.

  Läs mer på www.bankid.com

 • Om dina personuppgifter

  När ditt ärende handläggs behandlas dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen, även kallad GDPR (General Data Protection Regulation).

  Inlämnade uppgifter är allmän handling och kan lämnas ut i enlighet med offentlighetsprincipen. Detta gäller inte om ditt ärende är sekretessbelagt enligt offentlighets- och sekretesslagen.

  Läs mer om hur personuppgifter behandlas av Karlskrona kommun

Anmälan/avregistrering