Driva och utveckla företag
Här hittar du exempel på vanliga ärenden för dig som är företagare.

Näringslivslotsen hjälper dig
I Karlskrona kommun finns funktionen näringslivslots som hjälper företag oavsett om det redan finns i Karlskrona, är ett företag som vill starta eller vill etablera sig här.
Läs mer och kontakta näringslivslotsen
Boka ett företagsbesök
Nu kan du boka ett besök av Karlskrona kommun till ditt företag. Besöken ökar vår kunskap och förståelse för ditt företags villkor och förutsättningar och ger oss möjlighet till gemensam utveckling.
Servicetrygghet för företagare
För att du som företagare ska få en så snabb och hög service som möjligt har Karlskrona kommun samlat och förtydligat information kring hur du på bästa sätt kan ta del av vår service och våra tjänster.
Här kan du läsa mer om servicetrygghet för företagare.
Verksamt.se
På verksamt.se kan du hitta tjänster och checklistor för att underlätta ditt företagande.
Investeringar och etableringar
Välkommen att kontakta näringslivsenheten om du vill investera eller etablera verksamhet i Karlskrona kommun. Du hittar kontaktuppgifter till höger på denna sidan.
Karlskrona kommun är en del av Business Blekinge som ingår i det nationella handels- och investeringsrådet Business Sweden.
Business Blekinge är ett samarbete mellan akademi, regionala kluster, vetenskapsparker, kommuner och regionala myndigheter och erbjuder en bred kompetens för att hjälpa till med investeringar och etableringar i Blekinge.
Här hittar du mer information om hur du kan få hjälp att investera med hjälp av Business Blekinge.
Tjänster för företag
Här nedanför hittar du exempel på vanliga tjänster för företag. Alla kommunens självservicetjänster finns samlade på karlskrona.se/sjalvservice
Livsmedel och försäljning
- Dricksvattenanläggning
- Livsmedelsanläggning
- Serveringstillstånd
-
Tobaksförsäljning
Ansökan om tillstånd för försäljning av tobak och liknande produkter
Ny lag om tobak och liknande produkter gäller från den 1 juli 2019
Detalj- och partihandlare som ska sälja tobak måste ansöka om tillstånd hos kommunen. Den 1 juli 2019 börjar nya regler för försäljning av tobaksvaror att gälla.
Även du som redan säljer tobaksvaror måste från och med den 1 juli 2019 ansöka om tillstånd hos kommunen enligt lagen om tobak och liknande produkter. Både detaljhandlare och partihandlare behöver söka tillstånd.
Ansökan:
Här kan du läsa mer om den nya tobakslagen och göra en ansökan eller avregistrering.
Anmälan för att du ska få sälja tobak med mera
Verksamheter som ska sälja tobak, e-cigaretter eller påfyllningsbehållare måste göra en anmälan till kommunen innan försäljningen får starta.
Anmälan ska också göras om försäljningsstället byter ägare eller slutar sälja tobak, e-cigaretter eller påfyllningsbehållare.
Du kan göra en anmälan fram till den 30 juni 2019, därefter gäller den nya lagen.
Anmälan:
Här kan du göra en anmälan om försäljning av tobak, e-cigaretter och påfyllningsbehållare
- Uteservering (använda allmän mark)
Brandfarliga varor och sotning
- Brandfarlig vara
-
Cistern med brandfarlig vätska
Installation av cistern
Om du ska installera en cistern som rymmer mer än 1 m3 (kubikmeter) brandfarlig vätska, ska du skriftligen informera tillsynsmyndigheten om detta.
Inom vattenskyddsområde krävs att du informerar tillsynsmyndigheten om du ska installera en cistern som rymmer mer än 250 liter brandfarlig vätska.
Du ska informera senast fyra veckor innan installationen påbörjas eller hanteringen inleds.
Anmälan om att installera cistern.pdf
Cistern som inte används eller ska tas ur bruk
Cistern och rörledning som tas ur bruk ska tömmas och rengöras. Verksamhetsutövaren ska informera tillsynsmyndigheten om cistern som tagits ur bruk så att tillsynsmyndigheten kan bestämma hur cisternen bör omhändertas.
Vid avveckling av cistern behöver du också meddela tillsynsmyndigheten.
Anmälan om avveckling av cistern.pdf
Anmälan om installation eller avveckling skickar du till:
Miljöavdelningen, Karlskrona kommun
Ronnebygatan 22, våning 5
371 83 Karlskrona
Telefon: 0455-32 20 01
E-post: samhallsbyggnadsforvaltningen@karlskrona.seK-cistern eller S-cistern
Cisterner finns som K-cistern eller S-cistern. En K-cistern är korrosionsbeständig både mot sitt innehåll och mot omgivningen. Cisterner som inte är K-cisterner kallas S-cisterner. S-cisterner har mindre god korrosionsbeständighet.
K-cisterner större än 1 m³ kontrolleras återkommande minst vart tolfte år. S-cisterner större än 1 m³ kontrolleras återkommande minst vart sjätte år. Intervallet räknas från den senaste kontrollen.
Resultatet från kontrollen redovisas i en kontrollrapport där det ska framgå om cisternen eller rörledningen är av K eller S typ. Kontrollrapporten för respektive cistern eller rörledning ska sparas och hållas tillgänglig för tillsynsmyndigheten.
Om ett ackrediterat organ efter kontroll bedömt att en cistern, rörledning eller slangledning inte uppfyller kraven, ska de bedöma om det kan åtgärdas utan fara inom 12 månader. I så fall ska den återkommande kontrollen följas upp av ett kontrollorgan inom 12 månader.
Läs mer om cisterner och brandfarliga varor på räddningstjänstens hemsida
- Sotning
Fastigheter och fastighetsägare
- Avfall, återvinning och sanering
-
Egenkontroll för fastighetsägare
Du som är fastighetsägare, hyresvärd eller representant för en bostadsrättsförening har ansvar att löpande planera och kontrollera verksamheten för att och förebygga påverkan på de boendes hälsa och motverka påverkan miljön. Detta kallas egenkontroll och är ditt eget kvalitetssystem.
-
Lägenhetsregister
Fastighetsägaren ska lämna information till kommunen om förändringar i lägenhetsbeståndet. Det kan gälla nytillkomna lägenheter, sammanslagningar, rivningar eller andra ändringar. Informationen ska lämnas senast en månad efter att förändringen har skett.
Lägenhetsregistrets uppgifter används av Skatteverket för folkbokföringen och av Statistiska centralbyrån (SCB) för att ta fram statistik.
Ajourhållning av lägenhetsregistret för flerbostadshus och specialbostäder, pdf
Ajourhållning av lägenhetsregistret för småhus och fritidshus, pdf
- Markupplåtelser (Använda allmän mark)
-
Ventilationskontroll
Ventilationskontroll
Ett bra inomhusklimat bidrar till bättre hälsa för de som vistas där. hus. God ventilation spar energi och bidrar även till att huset mår bra. Obligatorisk ventilationskontroll (OVK) är en kontroll av en byggnads ventilationssystem för att undersöka om inomhusklimatet är tillräckligt bra.
Det är fastighetsägarens skyldighet att se till att kontrollen utförs av en besiktningsman innan ett ventilationssystem tas i bruk och därefter med regelbundna intervall.
Hos Boverket kan du läsa mer om hur ventilationskontroller fungerar samt när och hur du bör göra dem.
-
Värme och vatten
Läs mer om fjärrvärme (Affärsverkens webbplats)
Här kan du läsa riktlinjer, råd och tjänster för dig som använder vatten och avlopp i din yrkesmässiga verksamhet:
-
Ändringar i fastighetsbestånd
Här meddelar du som är ägare till flerbostadshus och bostadsrättsföreningar förändringar i ditt fastighetsbestånd.
Lantbruk och djurhållning
- För dig som är lantbrukare
- Anmälan om lantbruk
-
Ansökan om nedgrävning av död häst
Du som vill gräva ned en död häst i Karlskrona kommun behöver skicka in en ansökan och få den godkänd.
- Djurhållning
- Gödseldispens
Miljö
-
Köldmedier
Kontroll och rapportering av köldmedier
Om du ska installera en anläggning som innehåller 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer, behöver detta anmälas till tillsynsmyndigheten.
Operatör för en anläggning som någon gång under ett kalenderår innehåller 14 ton koldioxidekvivalenter eller mer måste även lämna in en rapport till tillsynsmyndigheten.
Det är företaget som utför den periodiska läckagekontrollen som fyller i rapporten och skickar den till tillsynsmyndigheten i Karlskrona kommun:
Miljöavdelningen
Ronnebygatan 22, våning 5
371 83 Karlskrona
Telefon: 0455-32 20 01
E-post: samhallsbyggnadsforvaltningen@karlskrona.seOm rapportering av köldmedier
Rapporten ska gälla ett kalenderår och ska vara inne senast 31 mars efterföljande år. Den ska innehålla följande uppgifter:
- Resultatet av de läckagekontroller som gjorts under kalenderåret.
- Information om utrustning som skrotats under kalenderåret.
- Uppgifter som anges i artikel 6.1 i förordningen om flourerande växthusgaser.
- Operatörens organisationsnummer, postadress och faktureringsadress,
- Adress till och fastighetsbeteckning på den fastighet där utrustningen finns, om utrustningen är stationär,
- En förteckning över utrustningen. Om det gäller utrustning på ett fartyg, behövs även fartygets namn, signalbokstäver eller liknande.
Förordningen om flourerande gaser
Den 1 Januari 2017 började den nya förordningen SFS (2017:1128) om fluorerade växthusgaser att gälla.
Detta medför bland annat förändringar i kraven för installation, konvertering av utrustning samt för årsrapporteringen. Exempelvis ska mängden köldmedia ska anges i ton koldioxidekvivalenter (CO2e) istället för kilo köldmedier.
Koldixidekvivalenter är ett sätt att ange hur stor växthuseffekt ett utsläpp av en gas har i jämförelse med samma mängd koldioxid. På så sätt kan man enkelt jämföra enskilda gasers bidrag till växthuseffekten. Omräkningen sker genom att man multiplicerar utsläppet (kg) av en växthusgas med gasens GWP-faktor (Global Warming potential).
Mer information och vägledning om flourerande växhusgaser på Naturvårdsverkets hemsida
-
Bekämpningsmedel
Det är viktigt att användningen av farliga bekämpningsmedel minskar eftersom de innehåller miljöfarliga ämnen som är svåra att bryta ned. Vid användning av bekämpningsmedel finns flera regler att hålla reda på. I vissa fall krävs även en anmälan eller tillstånd för spridning.
Bekämpningsmedeln måste vara godkända av Kemikalieinspektionen och får bara användas om alla villkor på förpackningen följs. På Kemikalieinspektionens webbplats finns register där det går att söka efter godkända medel.
Läs mer om godkända preparat på kemikalieinspektionens webbplats
Klassen avgör vem som får använda bekämpningsmedlet.
- Klass 1 och 2 är för yrkesmässigt bruk och kräver tillstånd och intyg om behörighet.
- Klass 3 får användas av alla.
Anmälan om spridning av kemiska bekämpningsmedel, doc 226 kB
Övrigt
-
Förvaltarfrihetsbevis
Förvaltarfrihetsbevis är ett intyg som visar att du inte har en förvaltare. I en del yrken krävs det att du har ett förvaltarfrihetsbevis. Det gäller till exempel om du ska ha trafiktillstånd för yrkesmässig trafik, om du ska bli fastighetsmäklare, advokat eller ansvarig utgivare för en tidning.
Du ansöker genom att skicka in namn och personnummer till överförmyndarnämnden. De tar fram ett personbevis och stämplar det för att intyga att det inte finns några registrerade uppgifter om förvaltarskap för dig.
Förvaltarfrihetsbevis är gratis.
Kontakt
E-post: overformyndarnamnden@karlskrona.se
Telefon: 0455-30 30 00
Postadress:
Överförmyndarnämnden
Karlskrona kommun
371 83 Karlskrona -
Hemtjänst i privat regi
Karlskrona har ett valfrihetssystem inom hemtjänsten, "Eget val i hemtjänsten".
Läs mer och dokument till förfrågningsunderlaget "Eget val i hemtjänsten"