Amiralitetskyrkan har öppet, klockan 10.00-14.00

Kungliga Amiralitetsförsamlingens utbildade guider finns på plats. I Amiralitetskyrkan finns också en utställning som presentera kyrkan genom tiden.

Plats: Amiralitetskyrkan Ulrica Pia, Vallgatan

Upplev Karlskronas världsarv genom virtual reality, klockan 10.00-12.00

Ola Hallqvist från AB Audiola och DUNC-projektet (Development of UNESCO Natural and Cultural Assets) visar upp produkten Virtuella Världsarvet 360 på turistbyrån i Karlskrona. Kom och upplev staden och korta guidade turer i några byggnader på Lindholmen i Karlskrona genom virtual reality. En svindlande flygfärd i 360-video utlovas!

Plats: Karlskrona Turistbyrå, Stortorget 2

Aktiviteter på Marinmuseum, klockan 10.00-16.00

Museet är öppet och erbjuder aktiviteter för alla åldrar på eget hand.

Plats: Marinmuseum, Stumholmen

Kyrkans epitafier och begravningsvapen, klockan 11.00

Ivar Wenster berättar om Kyrkans epitafier och begravningsvapen i Amiralitetskyrkan Ulrica Pia.

Plats: Amiralitetskyrkan Ulrica Pia, Vallgatan 

Familjeprogram ”På hemligt uppdrag!”, klockan 11.00-16.00 

I utställningen Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona möter du alla de människor som befolkat staden genom historien och fram till idag. En av de mer mystiska typer som har haft ögonen på staden är spionerna. Inte så lätta att upptäcka, desto mer spännande att komma nära.

Varför har det funnits spioner i världsarvsstaden Karlskrona? Vilken slags information är de ute efter? Vad finns det att upptäcka? Under världsarvsdagarna får du testa på att själv bli spion och utföra ett superhemligt uppdrag på plats i museets utställningar. Spionuppdraget hämtas i museets reception. 

Plats: Blekinge Museum

Visning av Amiralitetsklockstapeln, klockan 11.00-15.00

Delar av klockstapeln öppnas för visning och framkomligheten kan vara begränsad. Vi ber våra besökare respektera folkhälsomyndigheten riktlinjer gällande corona. Begränsad antal besökare. Ingen föranmälan behövs.

Plats: Amiralitetsklockstapeln, Amiralitetstorget

Orgelmusik med efterföljande orgelvisning, klockan 12.00

Plats: Tyska kyrkan

Biograf- och Kopparslagarmuseum i Södööska gården har öppet hus, klockan 12.00-15.00

Möt Biografmaskinisten, Kopparslagarmäster och Kopparexpert i ett gränsöverskridande museum på Södööska gården. Med film, unika föremål och personliga berättelser visar museet både filmens och kopparslagaryrkets förändring och utveckling fram till nutid. Ta gärna med ett föremål du vill veta mer om. 

Fri entré, begränsad antal person per gång. 

Plats: Södööska Gården, Borgmästaregatan 1, Ingång från Västra Prinsgatan med Corona avstånd

Jubileumsutställning Gamla Carlscrona 75 år, invigning kl 13.00 

”Ur arkivet– Gamla Carlscrona 75 år” - Del 1: Världsarvet 

I samband med Föreningen Gamla Carlscronas 75-års-jubileum har föreningen donerat sitt bildarkiv med både foto och filmer till Blekinge museum. I totalt över 100 000 bilder som visar 1900-talets Karlskrona och förändringar i staden under åren. En stor del av filmerna och fotona har aldrig tidigare visats och blir nu tillgängliga för en större publik. Blekinge museum kommer nu att digitalisera ett spännande urval av materialet till en jubileumsserie med utställningar och programformat på museum. Allt i samverkan med Föreningen Gamla Carlscrona. 

I den första delen av jubileumsserien som öppnar på Världsarvsdagarna den 24 oktober visas material ur föreningens arkiv med anknytning till Världsarvstema. I utställningen kommer berättelserna och minnena från tre av föreningens medlemmar att skapa en personlig bild av Karlskronas historia och föreningens verksamhet. Utställningen kommer att visualisera berättelserna och minnena med film, ljud, text, föremål och andra medier.

Plats: Blekinge Museum

Utställningen ”Världsarv runt södra Östersjön", kl 13.00

Utställningen visar resultatet av en fototävling på initiativ av EUCC – Kustunionen Tyskland, som är en del av DUNC-projektet, där olika världsarv kring Östersjön skildras. Fotona visar bland annat bildmaterial från världsarven Karlskrona, Öland, Kuriska Näset, Stralsund och Wismar med flera.

Plats: Blekinge Museum

Lär känna världsarvet i Lyckeby, klockan 13.30

Guidad tur runt Kronokvarnen, dammen och stenbron. Begränsat antal platser. Vi ber våra besökare respektera folkhälsomyndigheten riktlinjer gällande corona.

Plats: Samling vid Riksvägen intill Lyckebybron 

Världsarvsvisning av utställningen ”Ur arkivet– Gamla Carlscrona 75 år”, klockan 14.00

Följ med på en spännande visning genom Karlskronas historia och upptäck stadens hemligheter. Här kan du se hur staden har bytt skepnad och lyssna på minnen från människorna som har bott i husen.

Föranmälan krävs: Max 20 personer, föranmälan i Blekinge museums reception.

Plats: Blekinge Museum

Instawalk/guidad vandring med temat ”detaljer i världsarvet”, klockan 14.00 – 15.30

Följ med på en unik guidad tur tillsammans med en av våra världsarvsguider där vi tillsammans fotograferar, filmar och delar upplevelsen av stadens spännande historia! #instameetkarlskrona #visitkarlskrona #världsarvetkarlskrona 

Föranmälan krävs: Förbokning krävs via nortic.se eller Karlskrona Turistbyrå, 0455-30 34 90. Begränsat antal platser. 

Plats: Start utanför Karlskrona Turistbyrå, Stortorget 2

Världsarvsvisning av utställningen ”Världsarvet Örlogsstaden Karlskrona”, klockan 15.00

Med lek, fakta, filmer, digitala lösningar och historiska röster tas du med på en resa från stormaktsdrömmar till en modern örlogsstad. Välkommen till ett levande världsarv med obruten verksamhet sedan 1680.

Föranmälan krävs: Max 20 personer, föranmälan i Blekinge museums reception.

Plats: Blekinge Museum 

Konsert i Amiralitetskyrkan, klockan 17.00

FN-dagskonsert med Hemvärnets Musikkår Blekinge eller Orgelkonsert.

Plats: Amiralitetskyrkan Ulrica Pia, Vallgatan