Bildspel Mjölnareholmen

  • Mjolnareholmen-780x390.jpg
  • 180626_Mjolnareholmen_01_ps.jpg
  • 5615.png

Till och från Mjölnareholmen

Blekingetrafikens båtar, hop-on hop-off, går varje dag till Mjölnareholmen. Det finns en brygga på västra sidan av ön och en på östra sidan, avstånd cirka 300 meter. Var uppmärksam på om båten går från västra eller östra bryggan.

Se tidtabell och priser på Blekingetrafikens webbplats

Program för invigningen den 30 juni

Lördagen den 30 juni inviger vi Mjölnareholmen - Karlskronas nya vardagsrum i skärgården! Här hittar du konst, musik, solstolar, klippor, hängmattor, kubb, kafé/restaurang och en och annan fiskmås.

OPERA: O sole mio

Klockan 12.15 framför Operapelago under ledning av Helen Jantzén. En lättsam opera och operett med pärlor som Carmens Habanera, O sole mio, Con te partiro m.m.

VERNISSAGE: Material Fetischism av Haidar Mahdi

Klockan 14.00 slår vi upp portarna till Kruthuset och bjuder in till vernissage för sommarens utställning!

Fetischism, bondage och en skvätt minimalism. Verken är en fortsättning på Mahdis residens i Rio de Janeiro, där hans fetischism för material bejakas.

Haidar Mahdi är född 1986 i Karlshamn. Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan och Konstfack. Mahdis verk är ofta utmanande och experimentella med materialet i fokus.

Läs mer om utställningen

HELA DAGEN:

Fika i kaféet, låna en stolstol eller skärgårdssäcken med olika spel, hyr en kajak eller gå på jakt efter din favoritklippa!

Resten av programmet

Varje dag på Mjölnareholmen

Kafé och restaurang

I vårt sommarkafé sitter du under seglet och spanar på fiskmåsarna. Här kan du avnjuta såväl mat från lokala producenter, dricka ett glas vin eller köpa med dig en picknickkorg och bege dig ut på jakt efter öns bästa klippa.

Kaféet har öppet varje dag mellan klockan 11-18 samt kvällstid vid evenemang. Betalar gör du men kort eller swish.

Kajak

Hela sommaren ligger Mjölnareholmens kajaker och väntar på att få ta med dig på upptäcksfärd till havs. Paddla till en gömd vik, hitta ett nytt grund eller upplev ön från vattnet.

Kajakerna hyrs på plats, tag kontakt med våra holmvärdar för hjälp och frågor. Kostnad 200 kr/2 timmar, 300 kr/4 timmar, 400 kr/heldag.
Betalar gör du med kort eller swish.
Missa inte!

Gratis prova på kajak-kurs följande datum: 9/7, 12/7, 19/7, 26/7 och 9/8.

Skärgårdssäcken

Sugen på en match kubb, yatzy eller krocket? Vinnaren bjuder alla på glass? Låna vår skärgårdssäck med spel och utmana dina vänner, eller grannarna på klippan bredvid! För att låna skärgårdssäcken tag kontakt med våra holmvärdar på plats.

Krutlådan

Låna vår egna (och ofarliga) krutlåda - ett äventyr med massa spännande uppdrag, utmaningar och roligt lärande för barn och unga!

Solstolar

En solstol kan man aldrig sitta för länge i. Våra specialdesignade solstolar väntar på att just du ska hitta den bästa platsen för att njuta av solnedgången eller somna i skuggan. För att låna solstolar tag kontakt med våra holmvärdar på plats.

Hängmattor

Vad är en sommar utan hängmattor? Runt om på ön är våra specialdesignade och extra stora hängmattor utplacerade – kan du hitta dem? Perfekta för att ligga och lyssna på vinden eller läsa sommarens roman.

Shop

I Våghuset hittar du vår shop. Köp med dig ett specialdesignat vykort hem, eller varför inte en affisch?

Öppet varje dag mellan klockan 10-16. Betalar gör du med med kort eller swish.

Utställning

Haidar Mahdi: Material Fetischism

Sommarens utställning bjuder på fetischism, bondage och en skvätt minimalism.
Karlshamnfödda Haidar Mahdi tar oss med in i sitt konstnärskap, där hans senaste projekt är inspirerat av vinterns vistelse i Rio de Janeiro. Haidar jobbar utmanande och experimentellt med framför allt keramik, och i utställningen visas verk där hans fetischism för material bejakas.

Haidar Mahdi (f. 1986) är keramiker utbildad vid Konstfack och Kungliga Konsthögskolan. Hans verk har visats på bland annat Hangmen Projects, PLX, Gustavsberg Konsthall, Nääs Konsthantverk, Kulturcentrum Ronneby, Skankaloss och Galleri GKM.

Mahdi gör unika lerobjekt och skulpturer som hånar det överdådiga och galna. Hans konstnärliga uttryck bär spår av en mångkulturella bakgrund, med besök i barndomen hos släktingar i Polen och ett hus fullt av arabisk kultur, mat och dofter.

Mahdis skulpturer skapas med traditionella keramiska metoder och är rika på klassisk ornament som går ända till 1800-talets rokoko, där han använder de traditionellt borgerliga uttrycken och kombinerar dem med djärvare former och färger.
På samma sätt som det polska och arabiska folket dekorerar sina hem med imitationer och kopior leker Mahdi med olika uttryck och material. Hans konst strävar inte efter skönhet utan ser snarare skönhet som ett brett koncept, där de rika och galna inkluderas, för att skapa en känsla av överflöd.

MER INFO:
http://haidarmahdi.tumblr.com

Gestaltningstema

Disorder

Årets gestaltningstema är unikt framtaget för Mjölnareholmen av Disorder. Disorders möbler är skapade för att främja lustfyllda möten och ett kreativt användande. De har organiska former och en färgsättning som är inspirerad av solnedgången sett från Mjölnareholmen. Trots det bryter de på ett humoristiskt vis av mot skärgårdsöns egna former och färger.

Disorder är ett experimentellt och forskningsbaserat kollektiv grundat av Johanna Bratel och Karin Andersson. Med fokus på urbana platser och utrymmens potential ifrågasätter de samtida konventioner kring vad en stad kan vara. De har ett normkritiskt förhållningssätt i sitt arbete och strävar efter att synliggöra det som befinner sig utanför normen, skapa utrymmen och platser för fler människor och belysa ojämlika maktstrukturer i urbana miljöer.

För mer information se www.disorder.nu