Mål och syfte

Elitidrottsrådet jobbar för att få fler elitidrottslag och elitidrottare i Karlskrona. Rådet jobbar även för att studenter på Blekinge Tekniska Högskola (BTH) och gymnasieelever som vill satsa på sin idrott ska få möjligheter att träna och utvecklas.

Karlskrona ska vara en föregångare inom elitidrott beträffande samverkan och kommunikation mellan idrottsgrenar, tränare och talanger, bl.a. genom talang- och tränarträffar. Skolor, gymnasium och högskolor skall vara delaktiga i denna satsning.

Elitidrottsrådet utses av kommunen, med utgångspunkt i specialidrottsförbundens riktlinjer och kriterier för elitidrott. Blekinge idrottsförbund och SISU-idrottsutbildarna är rådgivare för Elitidrottsrådet.

Kriterier idrottsrådet, pdf, 77 kB

Team Karlskrona

En del i Elitidrottsrådets arbete är att utse idrottare till Team Karlskrona. Målet med Team Karlskrona är att uppmuntra och lyfta fram duktiga idrottare som kan verka som positiva förebilder för idrottande barn och ungdomar. 

Team Karlskrona ska verka för att stärka den lokala elitidrotten och göra kommunen mer attraktiv. Karlskrona ska vara en föregångare inom elitidrott gällande samverkan och kommunikation mellan idrottsgrenar, tränare och talanger.

Medlemmarna i Team Karlskrona ska uppfylla en rad kriterier. Till exempel ska idrottarens idrott eller gren tillhöra Riksidrottsförbundet och föreningen som man företräder ska ha sin verksamhet i Karlskrona kommun.

Idrottarna ska också vara uttagna i landslaget eller ha nått internationella topplaceringar i sin idrott.

Kriterier Team Karlskrona, pdf, 16 kB

 • Medlemmar i Team Karlskrona

  Carlskrona Squashklubb

  Nanna Carleke
  Nanna är nu inne på sitt tredje år som medlem i Team Karlskrona. Debuterade redan 2015 i svenska seniorlandslaget. Under 2016 var Nanna ”ankare” i Sveriges u19-lag i EM där hon vann flest matcher i det svenska laget. Individuellt vann Nanna under 2016 bland annat JSM-guld i u19, Norwegian Junior Open, Danish Junior Open samt Täby Open, en deltävling på den europeiska proffstouren.

  Joel Svensson
  Nykomling som medlem i Team Karlskrona. Joel deltar kontinuerligt i landslagsläger för Sveriges juniorer. Under 2016 var Joel med i Sveriges lag vid EM för U17 i Belgien. Vann bland annat JSM-guld för U17 i Göteborg.

  Fäktklubben Chapman

  Linn Löfmark
  Andra året som medlem i Team Karlskrona. Linn är rankad trea i Sverige i såväl seniorklassen som U23-klassen. Under 2016 tävlade Linn för Sverige i både JVM och EM (både individuellt och i lag). Övriga meriter under 2016 var bland annat guld på Nordiska Mästerskapen, silver på Senior-SM samt silver i JSM.

  Karlskrona Simsällskap

  Sebastian Karlsson
  Rutinerad medlem i teamet. Under SM i Sundsvall radade Sebastian upp guld i 100m fjäril, 100m rygg och 400m fritt. Därtill tog han även silver i 200m fritt och brons i 100m fritt. Sebastian tävlingssimmar i klassen FH (funktionshindrade).

  KA2 IF

  Klara Ekelund
  Klara är ännu en nykomling i teamet för året. 2016 var ett framgångsrikt år för Klara där hon i världsungdomsspelen slog till med ett ordentligt personbästa i tresteg vilket innebar att hon fick möjligheten att representera Sverige i Ungdoms-EM i Tbilisi, Georgien. 

  Kajakklubben Eskimå

  Cecilia Velin
  2016 var kanske det mest framgångsrika året för Cecilia med bland annat SM-guld på hemmavatten i kanotmaraton. Största bedriften är med största sannolikhet de fyra världsrekord i rodd som Cecilia satte i början på 2016 – ett världsrekord per dag – fyra dagar i sträck.

  Hampus Svensson
  Hampus är numera också en rutinerad medlem i Team Karlskrona. 2016 innebar bland annat brons i SM i kanotmaraton. Därtill blev det två stycken EM-guld och silver på drakbåts-EM.

  Orienteringsklubben Orion

  Nadiya Volynska
  Nadiya tävlar för OK Orion och är med i Ukrainas landslag där hon haft flertalet framgångar de senaste åren. Under 2016 hade hon flera framskjutna placeringar internationellt vilket bidrog till att hon rankades som trea i världen som sprintlöpare och på nionde plats på medeldistans. Tillhör en av de mer rutinerade medlemmarna av teamet.

  Anton Johansson
  Trots fortsatta problem med skador lyckades Anton under 2016 behålla sin plats som medlem i det svenska seniorlandslaget. Deltog under året bland annat i EM och i världscupen.

  Tilda Johansson
  Medlem i svenska juniorlandslaget 2016 där Tilda bland annat deltog på JVM i spårint, medel, lång och stafett med en sjätteplats som bästa placering. På SM knep Tilda förstaplaceringar i både sprint och i medel.

  Myrra Carlsson
  Myrra är ny för i år i Team Karlskrona. 2016 var ett bra år för Myrra vilket innebar bland annat en seger i Natt-SM i klassen D18 på hemmaplan. Därtill blev hon uttagen i juniorlandslaget till JEOC i Skottland i oktober 2016.

  Trummenäs Golfklubb

  Ola Johansson
  Ola är proffs sedan flera säsonger tillbaka. 2016 var hans bästa säsong hittills med bland annat segrar i Båstad, Kristianstad-Åhus Open och Österlen PGA-Open. Under året har han spelat på flera tourer runt om i Norden men även tävlingar utanför Norden. Ola är inne på sitt andra år i Team Karlskrona.

  Julia Roth
  Julia har länge varit en del av Team Karlskrona och hade under 2016 spelat på Semytra Tour, undertouren till världens bästa damtour. Blev samma år uttagen till landslaget.