Varför skolbio?

Skolbio bedrivs av Karlskrona kommun sedan hösten 2017 där barn och unga ser film på biograf under skoltid. Filmerna är särskilt utvalda för att passa in i läroplanen och anpassade främst för mellanstadiet och högstadiet.

Barn och ungdomar är stora konsumenter av rörlig bild. Därför är det viktigt att skolan tar upp filmen i undervisningen och berättar om den, diskuterar mediets språk och innehåll och barns och ungdomars relation till det. Biobesöket är ett utmärkt sätt att bedriva undervisning. Filmen är oslagbar som ingång till diskussioner om jämställdhet, rättvisa och demokrati. Film kan främja integration och vara en metod i arbetet med de globala målen samt barnkonventionen.

Anpassningar med anledning av coronapandemin

Enligt gällande restriktioner får max 50 personer bokas in i biosalongen av varje skola. Ni sitter då utspridda i en större salong för minst 100 personer för att kunna hålla avstånd till varandra. Vi ser helst att enskilda skolor bokar upp platserna till sina klasser och inte beblandar sig med någon annan skola. Sjuka barn och vuxna eller med sjuka inom närmaste familjen ska hålla sig hemma för att minska smittspridningen. Vänligen respektera antal begränsade platser och var rädda om varandra.

Filmer i höst


Tito och fåglarna

Datum: Tisdag 8 september, onsdag 9 september, tisdag 6 oktober och onsdag 7 oktober.

Tid: Klockan 09.00

En mystisk epidemi sprider sig, vilket gör att människor blir sjuka så fort de blir rädda. Tito upptäcker att det har något att göra med sin pappas forskning kring fågelsång. Tillsammans med sina vänner bestämmer Tito sig för att försöka rädda världen. På vägen söker han också efter sin försvunna pappa och sin egen identitet. Det här är en enastående vacker animerad saga som bjuder på ett storslaget och magiskt äventyr; men också en träffsäker påminnelse om vår vackra natur och samtid. Tito och fåglarna visar ett samhälle där människor slutar tänka själva och förlamas av skrämmande nyhetsrapporter. En högaktuell film med pedagogiska verktyg som skolan kan använda för diskussion, bemöta barns funderingar och vem/vad ska man tro på när det gäller fakta och rapporter.

Här kan du se filmens trailer.

Pedagogisk planering: Tito och fåglarna.pdf

Till filmen finns ett webbaserat spel som kan användas i det pedagogiska arbetet. I ”Epidemi-mobilen” finns olika appar som låter eleverna resonera kring vikten av källkritik genom att bemöta och faktagranska texter och bilder. Spelet kan spelas från dator eller vilken mobil enhet som helst. Det är på svenska och du hittar det via den här länken. Läs mer om hållbarhet och de tre dimensionerna här.

Tema: Media/källkritik, hållbarhet, naturkunskap, samhällskunskap, mod/rädsla, psykologi
Land: Brasilien
År: 2018
Regi: Gustavo Steinberg, Gabriel Bitar, André Catoto
Längd: 73 minuter
Språk: Portugisiska. Svenskt tal
Ålder: Rekommenderad för åk 1-6

Boka filmen Tito och fåglarna här.

Krigshemligheter

Datum: Tisdag 8 september, onsdag 9 september, tisdag 6 oktober och onsdag 7 oktober

Tid: Klockan 12.30

Andra världskriget, sommaren 1943. Nederländerna är ockuperat av Tyskland. Två tolvåriga pojkar som är goda vänner, blir kompis med en ny tjej i klassen. Hon bär på hemligheter att hon är judinna, men hon berättar det bara för den ena pojken. Pojkarnas vänskap hotas plötsligt av att den enes förälder visar sig tillhöra motståndsrörelsen och den andres har nazistsympatier. Ett mycket spännande och välgjort holländsk drama om vänskapens kraft.

Här kan du se filmens trailer.

Pedagogisk planering: Krigshemligheter.pdf

Filmen passar för många samtal om skolan värdegrund och uppdrag utifrån LGR11. I historia åk 7-9 finns läromål om andra världskriget. I svenska ämnet passar filmen för att bearbeta Språkbruk samt: Berättande texter och sakprosatexter då filmen bygger på en bok av samma författare som skrivit förlagan till Kick it!

Tema: Värdegrund, svenska och historia åk 5-6 samt 7-9, vänskap
Land: Nederländerna
År: 2014
Regi: Dennis Bots
Längd: 95 minuter
Språk: Nederländska, engelska. Textad på svenska.
Ålder: Rek för årskurs 5-9

Boka filmen Krigshemligheter här.

Om du har frågor kontakta:

Suzanne Eklöf, Karlskrona kommun 
Telefon: 0455-30 34 24
E-post: skolbio@karlskrona.se