Varför skolbio?

Skolbion är en gemensam satsning av Karlskrona kommun, Region Blekinge och Svenska Filminstitutet. Målet med är att alla barn och ungdomar ska få tillfälle att se kvalitetsfilm på en riktig biograf under skoltid.

Film kan både berika och underlätta undervisningen i skolan. Det är ett pedagogiskt hjälpmedel och kan användas som utgångspunkt för en diskussion eller som start på ett ämnesområde för att väcka intresse och engagemang.

Filmerna passar från mellanstadiet upp till högstadiet. Skolbio är gratis och busstransport kan erbjudas för de skolor som har långt till biografen.

Aktuell skolbioperiod

Nytt för i år är att endast ett skolområde i taget får gå på skolbio samt att endast vissa årskurser erbjuds filmupplevelse i biograf. Dessa skolområden, se nedan, erbjuds skolbio till hösten 2019, övriga områden till våren 2020.

  • September 2019: Trossö skolområde (Rosenfeldtskolan, Saltö, Aspö, Tullskolan, Hästö, Wämöskolan)
  • Oktober 2019: Sunna skolområde (Rosenholm, Sunnadal, Montessori, Svettpärlan)        
  • November 2019: Lyckeby skolområde (LKC, Verkö, Ö.Torp, Spandelstorp, Kättilsmåla)         

Bokning

Du som lärare anmäler antal elever och medföljande vuxna. Alla elevgrupper måste åtföljas av minst en vuxen per 15 elever när det gäller grundskoleklasser. 

Avbokning

Avbokning för fler än fem personer ska ske minst sju dagar i förväg till ovanstående mejladress. Vid senare avbokning debiteras skolan för antalet bokade platser. Eventuell extra kostnad för sen avbokad busstransport kan också tillkomma.

Åldersgräns

Skolbio gäller endast för grundskolan. Gymnasieskolor kan erbjudas skolbio i mån av plats. Den åldersgräns som Statens medieråd sätter gäller endast vid öppna visningar på bio och inte slutna skolbiovisningar.

Kontakt skolbiosamordnare

E-post: skolbio@karlskrona.se
Telefon: 0455-30 34 24 eller 0455-30 34 23.

Filmer under hösten 2019 

Det finns passande filmer för barn och unga i mellanstadiet och högstadiet. Ta gärna del av filmhandledningar som finns till de flesta filmerna och integrera filmupplevelsen i undervisningen.

Ensamma i rymden 

Filmen visas följande tider:

Se trailer

I en inte allt för avlägsen framtid färdas det gigantiska rymdskeppet Svea med endast två passagerare – 12-åriga Gladys och hennes lillebror Keaton.  Barnen har flytt från ett havererat jordklot och är på väg mot planeten Vial, men de tycks aldrig komma fram. Det här är ett episkt, spännande, varmt och underhållande äventyr för hela familjen, där två syskon utmanar sitt öde tillsammans med en oväntat vänlig utomjording. Filmen är baserad på pjäsen ”Vial”, skriven av Henrik Ståhl.

Allmän filmhandledning,pdf

Tema: science fiction, familjeliv/vänskap, existentiella frågor
Land: Sverige
År: 2018
Regi: Ted Kjelsson
Längd: 84 min
Språk: Svenska
Ålder: Rek för åk 4-6

Jag är William

Filmen visas följande tider: 

Se trailer

Williams mamma mår inte bra så William bor hos sin morbror Nils. Nils gör lite av varje föra att försörja sig och på grund av en stigande spelskuld har han lokala gangsters efter sig. William måste samla mod och använda sin fantasi för att rädda både sig själv och sin morbror. Samtidigt har han de tre mobbarna i klassen och sin växande förälskelse i Viola att ta hand om. Med hjälp av humor, uppfinningsrikedom och en stor hund fixar William en lösning. En allvarlig och hejdlöst rolig film.

Filmhandledning Jag är William,pdf

Tema: Familjeliv, mobbning, kulturmöten/kulturkrockar, samhälle/politik
Land: Danmark
År: 2017
Regi: Jonas Elmer
Längd: 83 min
Språk: Danska, svensktextad
Ålder: Rek för åk 3-6

Halvdan Viking

Filmen visas följande tider: 

Se trailer

Halvdan Viking är elva år och bor i Östbyn med smeden Björn sedan hans pappa gett sig av på plundringsfärd. Men Halvdan är ingen "riktig” viking. Han haltar, har dåligt självförtroende och saknar en vän.

En dag möter Halvdan plötsligt den orädda kungadottern Meia från fiendebyn Väst. Trots att de inte får träffas spirar en oväntad vänskap fram mellan dem. Filmen är baserad på Martin Widmarks och Mats Vänehems bokserie om Halvdan Viking.

Allmän filmhandledning,pdf

Tema: Identitet/självbild, vänskap/rivalitet, religion/historia, konflikt, litteratur på film.
Land: Sverige
År: 2018
Regi: Gustaf Åkerblom
Längd: 91 minuter
Språk: Svenska
Ålder: Rek för årskurs 3-6

Krig

Filmen visas följande tider:

Se trailer

Mira och Omar härskar över var sin gård med strikta regler och lagar som håller konflikten i balans. I bostads-området finns skejtladan och allt handlar om vem som ska bestämma över den. Tills Malte flyttar dit. Själv är han ganska nöjd med att sitta hemma med sina böcker och tennsoldater men hans mamma tycker att han behöver kompisar. Malte vet allt om historiska slag och spelteori och hamnar genast i centrum mellan de två gängen. Nu eskalerar bråket till en helt ny nivå. Men hur långt är Mira och Omar och de andra barnen beredda att gå? Är det verkligen krig de vill ha? Ett spännande äventyrsdrama om lek och blodigt allvar. 

Filmhandledning Krig,pdf

Tema: Värdegrund, samhälle/politik, konflikter, övrigt
Land: Sverige
År: 2017
Regi: Goran Kapetanovic
Längd: 84 min
Språk: Svenska
Ålder: Rek för åk 3-6

Fight girl

Filmen utgår och kommer inte att visas den 13 november, vilket tidigare var planerat.

Se trailer

När 12-åriga Bodils föräldrar skiljer sig måste hon flytta och börja på en ny skola. Hon känner ett ansvar för sin bror som har diabetes och blir mobbad. Bodil träffar Joy som introducerar henne för kickboxning, något som är passande då hon har svårt att kontrollera sitt temperament. Via kickboxning kan Bo få utlopp för sina känslor och ta kontroll över tillvaron. Bra girl power-film om vänskap och om konsten att lära sig acceptera sig själv med sina styrkor och brister. Vinnare av Malmö stads barnfilmspris 2019.

Filmhandledning Fight girl,pdf

Tema: Ilska/aggressivitet, familjeliv, vänskap, tonår/skola/sex, jämställdhet/genus, sport,
Land: Nederländerna/Belgien
År: 2018
Regi: Johan Timmer
Längd: 84 min
Språk: Holländska
Ålder: Rek för åk 6-8