Gynningridå uppe 20200407-2.1.jpg

På bilden: "Fragment från min barndoms stad", Lars Gynning 1972.

Utställning 6 maj – 19 maj 2020

Tre verk av Gynning i Konserthusteatern

Nu arrangerar Karlskrona kommun en pop up-utställning med Karlskronakonstnären Lars Gynning. Lars Gynning är den svenske konstnär som betytt mest som skapare av mönster till vävda tapeter i Frankrike under 1900-talet.

Tre verk av Gynning, som idag finns i Karlskrona kommuns samling, kommer att visas:

  • En äldre handvävd tapet, titel okänd – möjligt Catherine Dunham eller Den förstenade. Troligt tidigt 1950-tal.
  • Fragment från min barndoms stad, ridå i applikationsteknik från1972
  • Regatta, en handvävd tapet från 1958 

Utställningen pågår i Konserthusteatern från onsdagen den 6 maj till tisdagen den 19 maj och är öppen på vardagar klockan 13.00-15.00.

Lars Gynning

Lars Gynning (1920–2003) skapade vävda tapeter i en egen stil med dynamik i rörelserna och symbolik i färgerna. De tidiga motiven är naturalistiska, de senare är abstrakta. Han gjorde förlagor till ryor, applikationer och tygtryck. Han arbetade även med oljemålning, emalj och järnsmide.

Lars Gynning föddes i Karlskrona och utbildade sig vid Konstfack, Isaac Grünewalds målarskola och vid olika akademier i Paris. Gynning var en framstående idrottsman, som allsvensk handbollsspelare för Karlskrona och sportmotiv återkommer i hans konst.

Från 1940-talet skapade han förlagor till vävda tapeter för firman Pinton i Aubusson. Lars Gynning är den svenske konstnär som betytt mest som skapare av mönster till vävda tapeter i Frankrike under 1900-talet.

Arrangör: Karlskrona kommun, kultur- och upplevelseavdelningen.

Vi följer Regeringens och Folkhälsomyndighetens restriktioner och rekommendationer avseende allmänna folksamlingar.