eu-val-2019-cmyk-300dpi.jpg

Hur röstar jag?

På valsedeln kan du välja att personrösta på en kandidat eller rösta på bara partiet. På röstkortet, som kommer med posten omkring tre veckor före valet, står det vilken vallokal du tillhör.

För att kunna lämna din röst i vallokal behövs en id-handling eller att en annan person med id-handling som kan intyga den röstandes identitet.

Läs mer om hur det går till att rösta på val.se

Rösta på valdagen

På valdagen den 26 maj är vallokaler öppna från klockan 08.00 till 21.00.

Se vallokaler och öppettider den 26 maj

Förtidsröstning 

Från den 8 maj kan både kommuninvånare och besökare förtidsrösta på olika platser i Karlskrona kommun eller i valfri röstningslokal i hela landet. Du som vill förtidsrösta måste ha med dig både röstkortet och en giltig id-handling.  

Se lokaler och öppettider för förtidsröstning

Ambulerande röstmottagare

Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till ett röstmottagningsställe får begära hjälp av ambulerande röstmottagare. 

Valnämnden har bestämt att det finns möjlighet att få hjälp och besök av ambulerande röstmottagare från den 8 maj vardagar mellan klockan 08.00–16.00 samt lördagen 25 maj 08.00–16.00 och valdagen 26 maj 08.00–21.00.

Så bokar du tid

Vill du använda ambulerande röstmottagare kontaktar du valadministrationen genom att ringa 0455-32 19 26 eller maila valnamnd@karlskrona.se 

Skillnader mellan bud och ambulerande röstmottagare

Ett bud får inte hjälpa väljaren utan är enbart transportör av väljarens iordninggjorda röst till en förtidsröstningslokal eller väljarens vallokal. En budröst får göras iordning tidigast 24 dagar före valdagen.

En ambulerande röstmottagare tar emot väljarens röst på samma sätt som i en förtidsröstningslokal och är, på begäran av väljaren, även skyldig att hjälpa väljaren att göra iordning sin röst. Röstmottagaren har tystnadsplikt.

Röstmottagaren har med sig allt behövligt material som finns i förtidsröstningslokal och för även en väljarförteckning. Ambulerande röstmottagare kan ta emot röster från och med den 8 maj. 

Vill du veta mer?

Mer information om EU-valet 2019 hittar du på www.val.se

På Sveriges riksdags hemsida kan du läsa mer om Europarlamentet