Hemberedskap_Webb.jpg

Kriser kan vara allvarliga långvariga strömavbrott, epidemier, terrorhot eller andra störningar i samhället. Då behöver du vara förberedd på att själv kunna ordna mat, vatten, värme och kommunikation.

Information när det händer något

Webbplatsen www.karlskrona.se är en av de viktigaste informationsvägarna om det händer något. Det är också bra att lyssna på Sveriges radio Blekinge som för vidare information från kommunen när något händer.

Vid en kris finns all tillförlitlig och uppdaterad information även samlad på myndigheternas webbplats Krisinformation.se

Viktigt meddelande till allmänheten (VMA)

Vid gasutsläpp, stor brand eller annan allvarlig olycka, kan allmänheten snabbt varnas via meddelande i radio och tv. I vissa tätorter finns även varningssignalen "Viktigt meddelande till allmänheten" (VMA).

Under minst två minuter ljuder en sju sekunders signal omväxlande med 14 sekunders tystnad.

Så gör du

När du hör signalen ska du:

• Gå inomhus.
  • Stänga dörrar, fönster och ventilation.
  • Lyssna på radio eller se på tv eller SVT text-tv (sidan 100 och 599) för mer information.
  • "Faran över" signaleras med en 30-40 sekunder lång signal.

Test av signaler

Test av signalerna "Viktigt meddelande" och "Faran över" görs klockan 15.00 första helgfria måndag i mars, juni, september och december. Vid test ges även information i radion.

Var sänds varningsmeddelanden?

• Sveriges radios FM-kanaler (SR).
  • Sveriges television (SVT).
  • Sveriges utbildningsradio.
  • TV4.
  • Kanal 5.
  • Kanal 9.

Varje meddelande avslutas med hänvisning att mer information kommer i Sveriges Radios lokalkanal i berört geografiskt område.

Förberedelser inför en kris

Fundera över hur exempelvis ett längre elavbrott skulle påverka dig och din omgivning. Förbered dig genom att packa en krislåda med saker som är bra att ha i en krissituation.

Vatten – Ha en vattendunk hemma så att du kan hämta vatten från ett hämtställe. Du kan också frysa in vatten i PET-flaskor och förvara i frysen.

Värme – En alternativ värmekälla som öppen spis är förstås till stor hjälp. Se till att du har varma kläder och sovsäck hemma. Tändstickor, värmeljus och en ficklampa med batterier är bra att ha i krislådan.

Mat – Ett sprit- eller campingkök med bränsle behövs för matlagning. Ha ett lager med mat med lång hållbarhet hemma och som du kan äta utan eller med enkel tillagning.

Kommunikation – Med en batteridriven radio hemma kan du lyssna på viktig samhällsinformation via P4. Bilradion är också ett alternativ. Skriv ner telefonnummer till anhöriga på en lapp och förvara i krislådan.

Läs mer om hur du kan förbereda dig inför en kris på Dinsakerhet.se

Vill du hjälpa till vid en samhällskris?

Behovet av frivilliga som kan hjälpa till vid en eventuell samhällskris är stort och din hjälp behövs.

Det finns många frivilligorganisationer med olika inriktingar. Vid en kris behöver alla funktioner i samhället fungera så bra som möjligt så det finns säkert någon verksamhet som passar just dig.

Här kan du läsa mer om de olika frivilligorganisationerna och anmäla ditt intresse.

Beredskapsplaner

Kommunen måste planera och förbereda sig för olika händelser som kan inträffa. Det finns både planer som gäller för hela kommunen och planer som gäller för enskilda verksamheter som till exempel en skola eller ett boende.

Planerna grundar sig på risk- och sårbarhetsanalyser av all verksamhet som måste fungera även vid en kris.

Krisledningsnämnden

Vid en kris kan en krisledningsnämnd ta över verksamheten i kommunens nämnder. Krisledningsnämndens beslut godkänns i efterhand av kommunfullmäktige, som också avgör när krisledningsnämndens verksamhet ska upphöra.

Samarbetspartners för krisberedskap

För att ytterligare stärka Karlskrona kommuns krisberedskap har vi avtal med Frivilliga Resursgruppen(FRG) och Gränslös samverkan.