På grund av coronapandemin saknar Karlskrona kommun ett antal platser till de ungdomar som i sommar skulle ha jobbat inom vård och omsorg. Nu får föreningar och företagare möjlighet att anställa ferieungdomar i sommar. 

Ungdomarna är födda 2003 och 2004 och folkbokförda i Karlskrona kommun. Feriejobbet är ofta det första steget ut på arbetsmarknaden och ökar ungdomars möjlighet att snabbt komma i arbete efter gymnasiet. Ungdomar växer genom att få ta ansvar, få sin första lön och skaffa sig arbetslivserfarenhet. 

Du ansöker om medel för att anställa en eller flera ferieungdomar 

Karlskrona kommun ersätter föreningen/företagaren med maximalt 7 975 kronor per ungdom. Rekommenderad ersättning per ungdom är maximalt 80,40 kronor/timme.  
I timlönen är semesterersättning inkluderad och föreningen ansvarar för att betala in sociala avgifter som är 10,21 procent för ungdomar under 18 år. 

Beloppet 7 975 kronor är beräknat på 90 timmar med rekommenderad lön inklusive semesterersättning samt sociala avgifter. 

Du gör en intresseanmälan för att anställa en eller flera ferieungdomar direkt här på webben genom att fyll i formuläret nedanför.  

Vid frågor  
kontakta feriesamordnare Malin Walther på telefon 0455-32 16 63 eller 

e-post malin.walther@karlskrona.se.  

Intresseanmälan är nu stängd

 • Ansvar

  För att föreningen/företaget ska kunna ta emot en eller flera ferieungdomar behöver ett samverkansavtal tecknas mellan föreningen/företaget och Karlskrona kommun. 

  • Föreningen/företaget har arbetsgivaransvaret och betalar ut lön. Semesterersättning och sociala avgifter är inräknade i det maximala belopp som beviljas (7 975 kronor för 90 arbetade timmar).  

  • Rekvisitionen för utbetald lön måste ha kommit in till Karlskrona kommun senast 13 september. En lönespecifikation ska finns med som bilaga till rekvisitionen.  

  • Föreningen/företaget måste ha en giltig olycksfallsförsäkring. Karlskrona kommun har inget försäkringsansvar för ferieungdom. 

  • Föreningen/företaget står för arbetsledarskap och har arbetsmiljöansvar.  
   En webbaserad handledarutbildning finns att ta del av för att göra det så enkelt som möjligt för dig att ta emot sommarjobbare. 
   Ta del av handledarutbildningen
   . 

  • En handledare måste finnas tillgänglig för ferieungdomen men behöver inte finnas på plats hela tiden.

 • Så fungerar det

  Föreningen/företagaren väljer en eller flera perioder för feriejobb och anger antal ferieungdomar. 

  • Period 1: 15 juni – 5 julivecka 25-27 

  • Period 2: 6 juli – 26 julivecka 28-30   

  • Period 3: 27 juli – 16 augustivecka 31-33 

  Ungdomarna är födda 2003 och 2004 och har redan sökt feriejobb och finns nu i Karlskrona kommuns feriejobbsbank. Det i första hand de ungdomar som skulle jobbat inom vård och omsorg som kommer att tilldelas de platser vi nu får in. Platserna lottas ut och vi kan inte tillgodose önskemål om att ta emot en specifik ferieungdom. 

 • När får jag svar?

  Efter att föreningen/företaget skickat in sin intresseanmälan skickas en bekräftelse till den e-postadress du skrivit i intresseanmälan. När beslut tagits får föreningen/företaget besked om detta via samma
  e-postadress. Intresseanmälan hanteras löpande men fördelning av platser startar efter den 10 maj för att alla som är intresserade ska få möjlighet att ta emot en ferieungdom.
   

  Skicka in föreningens/företagets intresseanmälan senast den 10 maj. 

 • Om dina personuppgifter

  När ditt ärende handläggs behandlas dina personuppgifter i enlighet med dataskyddsförordningen, även kallad GDPR (General Data Protection Regulation).

  Inlämnade uppgifter är allmän handling och kan lämnas ut i enlighet med offentlighetsprincipen. Detta gäller inte om ditt ärende är sekretessbelagt enligt offentlighets- och sekretesslagen.

  Läs mer om hur personuppgifter behandlas av Karlskrona kommun