Logga för utskrift

Att köpa hjälm

Hjälmar ska uppfylla grundkrav för hälsa och säkerhet för att få säljas. Bruksanvisningen ska vara på svenska och även förklara märkningen. Ett CE-märke på hjälmen visar att tillverkaren fått certifikat på att hjälmen uppfyller de krav som lagen ställer. Bara särskilt utsedda laboratorier kan utfärda certifikaten.

När du provar hjälm, tänk på följande:

• Hjälmen ska sitta perfekt så att den inte kan trilla av eller skjutas bakåt och lämna pannan fri. Den får inte glida ner i nacken!

• Om du köper till ett barn: köp inte en för stor hjälm som barnet ska växa i.

• Hjälmen ska täcka panna, bakhuvud och hjässa.

• Hjälmen ska vara lätt att ta på och av och lätt att fästa med hakbandet.

• Hjälmen ska vara så lätt och bekväm att den inte känns jobbig att använda. Se till att knäppningen i hakbandet inte nyper eller klämmer.

• Hakbandet brukar vara lagom spänt om du får ett finger mellan bandet och hakan. Det är viktigt att hjälmen sitter stadigt!

• Du ska trivas med hjälmen. Prova den framför spegeln innan du bestämmer dig. Det är inget fel om den är snygg.

Grönt spänne för de små

Barn i åldrarna upp till ungefär sju år bör ha en småbarnshjälm när de cyklar eller skjutsas på cykel. En småbarnshjälm är en cykelhjälm som också är lämplig vid lek.

Kännetecknet för en småbarnshjälm är att spännet är grönt. Det gröna spännet är konstruerat så att det löser ut om barnet skulle fastna någonstans.

 
Källa: Konsumentverket

Räddningstjänsten Östra Blekinge, Box 117, 37122 Karlskrona, 0455-30 39 80, 0457-30 39 80, This is an email address

Sidan uppdaterad: 2017-01-03
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Startsida-Raddningstjansten/Din-sakerhet/Trafiksakerhet/Cykla-sakert/Att-kopa-hjalm/