Logga för utskrift

Utställningar

Information om pågående och kommande utställningar i Karlskrona konsthall. Konsthallen har nya öppettider: tis-fre 12-17, lör-sön 12-16

2014  

Knutte Wester Ofrivilliga Nomader/Involuntary Nomads

Utställningsperiod: 6/9-12/10


Gzim och den frusna sjön / foto Alexandra Ellis

"2003 valde jag att flytta min ateljé till en flyktingförläggning i Boliden i norra Sverige. Jag ville ut och skapa konst i verkligheten. Långt senare förstod jag att en arbetsmetod utvecklades det året. En öppen metod, bortanför min kontroll, som fordrar att andra tar del av processen och som involverar deras berättelser. Här ryms dokumentärt filmmaterial, fotografier, skulpturer och tecknade ögonblick. Ögonblick. Ibland tänker jag att varje verk jag gör är ett ögonblick, en stund som fastnat i mig."
Knutte Wester. Från utställningskatalogen Ofrivilliga Nomader/Involuntary Nomads

En del av Karlskronaborna har redan låtit bekanta sig med Knutte Wester. I samband med renovering av Tingshuset i Karlskrona lät Statens konstråd 2011 placera en av Knutte Westers fina skulpturer i trapphuset.

År 2012 visade SVT2 filmen "Gzim Rewind". Knutte Wester berättar Kosovopojken Gzims historia baklänges. Det är en film om en pojkes liv, en pojke som växer upp på flyktingförläggningar i Norge och Sverige. Gzim som rycks upp med rötterna gång på gång men som på ett mirakulöst sätt ändå förbli optimistisk och anpassar sig igen.

"Knutte Wester har valt ett oerhört utmanande fält för sitt konstutövande, eftersom det öppnar upp för obekväma frågeställningar: Hur kan man vara medmänsklig och insiktsfull? Hur kan man vara uppriktig mot sig själv och konstformen, och hur kan detta presenteras och distribueras inom ramen för konstens spridning? Hur hyser man medkänsla i tider av fientlig retorik? Fastän Wester fokuserar på enskilda livsöden i stället för att studera de bakomliggande mekanismer som präglat dem, står det klart att han hela tiden tar fasta på att vi inte längre enbart kan bocka i rutorna för vårt hemmahörande, för att påvisa vår positionering i konstvärlden, samhället eller yrkeslivet, genom vårt uppförandekodex. Vi lever i en tid då sådana gränser överträds."
Aneta Syzlak, intendent på Wyspa Institute of Art, Gdansk, Polen

Med videoverk, skulpturer, teckningar, måleri och konstnärlig miljögestaltning spänner Knutte Wester över ett stort fält i sitt konstnärsskap. Karlskrona konsthall är oerhört stolta över att vi har möjligheten att få en glimt av ett så pass ungt konstnärsskap som redan berört och engagerat många. Via länken nedan kan du läsa mer om utställningen "Ofrivillga Nomader" som kommer till oss i höst.

Karlskrona konsthall riktar ett tack till Knutte Wester och Galleri Andersson/Sandström, producenter för utställningskatalogen Ofrivilliga Nomader/Involuntary Nomads där vi haft möjlighet att delta i ett samarbete tillsammans med Västerbottens museum och Eskilstuna konstmuseum.

Vernissage: Lör 6/9 kl 12-16. Region Blekinges ordförande Christina Mattisson inviger utställningen kl 13 därefter kommer Knutte Wester att berätta om sin utställning och om sitt arbete. Välkomna!

Skolor är välkomna till fri visning och workshop. Anmälan 0455-303424

  www.knuttewester.se  

  Radiointervju P4 Blekinge tor 4/9

Gittan Jönsson Horisonten är alltid ny

Utställningsperiod: 18/10-30/11Horisonten är alltid ny
Jag bor och arbetar i Brantevik men sedan fyra år också i Berlin. Det är mycket inspirerande att växla horisont, det bidrar till att blickan vässas varje gång man landar på det andra stället.
Att horisonten alltid är ny är en upp-levelse av ständigt nya vinklingar.
De senaste årens måleri har handlat mycket om staden som sätter spår, spår som blir linjer, och linjer som blir horisonter.
Jag har målat mycket i tusch på papper och ofta tillsammans med musik. Att improvisera med penseln till musik ger mig ofta känslan av att jag är – med och spelar. En lycklig känsla av att gränsen upphör mellan det visuella och musiken.
Det svart-vita tecknandet ligger ofta till grund för målningarna som lägger sig över bakgrunden och berättar om tid som gått. Det blir en dimension av tid  på bildens  begränsade yta.

Jag är intresserad av samhällsfrågor och historia. Min ungdoms 60- och 70-tal har klart präglat mig, och i konsten finner jag en brytpunkt mellan det yttre och det inre. Jämställdheten inom konsten var något vi kämpade för, och mycket har blivit bättre. Men fortfarande återstår en hel del att förändra.
I  Berlin känns världen så nära. Vår gemensamma europeiska horisont är påtaglig och närvarande, det ger inspiration i min konst.
Dammsugerskan är mitt alter ego i form av målningar och som porslinsfigurin. Jag har under många år gjort en serie "Dammsugerskans fyrtiotvå uppdrag", den förändras hela tiden. Det kom ut en bok med samma namn på Carlssons 2011. Hon kommer med till Karlskrona också, där behöver det kanske också städas upp…
Gittan Jönsson

Bild ovan: Försoningskyrkans fall, diptyk, 2012, tusch på papper. Gittan Jönsson.

Arrangör: Karlskrona konstförening i samarbete med kulturförvaltningen i Karlskrona kommun.

Langemarks balkong:
Helena Arnback Målningar

Utställningsperiod: 1/11-30/11

En av våra lokala konstnärer, Helena Arnback intar Langemarks balkong med en bildvärld som vittnar om lekfullhet och arbetsglädje. Helena är född i Finland och uppvuxen i Malmö. Idag är Helena Arnback både boende och verksam på Sturkö, en av våra större öar utanför Karlskrona. Kvinnorna har en framträdande plats i Helenas bilder, och som betraktare anar man att mycket är självupplevt, att det är minnen och upplevelser som undersökts och omprövats.
-Färg, form och symboler är viktiga under arbetsprocessen. Hästen och fågeln står för friheten och kvinnorna behöver inte vara jag själv utan kan vara någon som gjort intryck på mig berättar Helena.
Förutom måleriet arbetar Helena Arnback  även med grafik, emalj och lera.

  www.ateljeokra.se

Anna Brag Fågelvägen

Utställningsperiod: 6/12-30/1

Fågelvägen

Min utställning handlar om och hur man kan ta sig förbi Karlskrona? Om vägar som kommer och går och cirklar som öppnas och sluts. Hur ögat formas av det vi tittar på.
Under min uppväxt i Karlskrona funderade jag mycket på hur saker och ting låg till och om det hade kunnat vara annorlunda.
I den här utställningen, 30 år senare, funderar jag på hur det hade kunnat vara idag, om det vore annorlunda då och hur min blick har formats av att det var just så, som det var, där och då.
Jag tecknar med tusch. Med hjälp av linjens rörelser i rummet kan jag låta flera berättelser överlappa varandra och låta dem öppnas och slutas i förbifarten.


Anna Brag, Malmö 31/07 2014

Tidigare utställningar i Karlskrona konsthall

Se tidigare utställningar i Karlskrona konsthall  

 • Kontakt

  • Karlskrona konsthall
  • 371 35 Karlskrona
  • Besöksadress: Borgmästareg.17
  • Telefon: 0455-30 34 22

  • Öppettider
   Fri entré tis-fre 12-17
   lör-sön 12-16. Mån stängt
   Handikapparkering tillåten på gågata utanför entré
   Öppet:
   9/5, Pingst 18-19/5, All helgona
   helg 2-3/11
   Stängt:

   Utställningsskifte 22-25/4, 10-13/6, 2-5/9, 14-17/10, 2-5/12.
   Storhelger:
   Påsk 18-21/4, Nationaldag 6/6, Midsommar 20-22/6, Julhelg 23-26/12 och Nyår 30/12-1/1.
 •  

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Sidan uppdaterad: 2008-05-27
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Se--gora/Kultur/Karlskrona-konsthall/Utstallningar/