Logga för utskrift

Utställningar

Information om pågående och kommande utställningar i Karlskrona konsthall. Konsthallen har nya öppettider: tis-fre 12-17, lör-sön 12-16

2014

JENNY CARLSSON  FÄRGEN DIT JAG ALDRIG KAN KOMMA/The Colour That I Can Never Reach

Utställningsperiod: 15/3-20/4


Jenny Carlsson. Färgen dit jag aldrig kan komma. Olja på duk 130 x 160 cm. 2013 

Jenny Carlssons arbete är förankrat i skogen där hon sätter spaden i den fuktiga färgen. Hon kommer från en by utanför Ronneby, där hennes släkt brukat marken i generationer.
Hon dras till det kultiverade landskapet då det är grått och naket, så som det är större delen av våra nordiska årstider. Naturen är där, ständigt närvarande och lika självklar som en byggnad. Färgen på duken avbildar inte landskap, utan är en massa och kropp och i Carlssons hand likställd med natur.  Figurationen ligger i nyanserna, i valet av färg, abstraktionen i hennes handstil.
Carlsson arbetar intuitivt, eftersträvar att måla i ett svep och söker det direkta. Måleriet är ett försök att komma nära jordens materialitet och fånga dess dofter, processen är en strävan vars slutmål kanske bara existerar som en tanke, ett arbete som aldrig tar slut. Utställningens titel; Färgen dit jag aldrig kan komma, är hämtad från Rebecka Solnits bok; Gå Vilse, en fälthandbok. En essä-bok indelad i kapitel med återkommande stycken om avståndets blå - färgen som bara existerar i avståndet till horisonten.
Jenny Carlsson är utbildad på Umeå Konsthögskola, MFA 2013. Bor och arbetar i Stockholm idag. Arr: Karlskrona konstförening i samarbete med Kulturförvaltningen

  Jenny Carlssons hemsida

Pressvisning: Tor 13/3 kl 11.
Vernissage: Lör 15/3 kl 12-16. Invigning kl 13. Välkomna!
Workshop: Tis 15/4 kl 13-15. Vi målar landskap. Britt och May från Karlskrona konstförening håller i workshopen.

Arr: Karlskrona konstförening i samarbete med Kulturförvaltningen, Karlskrona kommun.

MAGDALENA SVENSSON Målningar och teckningar/Paintings and drawings

Utställningsperiod: 26/4-8/6 


23 mars 2009, akryl på duk, 205 x 185 cm. Magdalena Svensson

Om min konst
Cirkeln är den värld jag utforskar i mina målningar och teckningar. Men jag ser den inte som ett motiv utan som ett spår av min fysiska rörelse, själva målandet. Genom att repetera rörelsen uppnår jag en koncentration som låter den visuella kraften framträda. Därför handlar min konst lika mycket om själva arbetsprocessen som den bild som uppstår på duken.
Ofta väljer jag att arbeta i serier för att utforska olika färgskalor och karaktärer, som mycket mörka och svarta färgskalor eller silvriga och pärlemorskimrande. Jag använder dessa färgtoner i många tunna lager och fortsätter tills jag känner ett slags lugn puls från målningen, som om jag upplevde målningens “vibration”.
Min konst är inte föreställande, den refererar inte till den värld vi känner till - varje målning är en ny och unik värld.
Magdalena Svensson

  www.magdalena-svensson.se

Pressvisning: Tor 24/4 kl 13
Vernissage: Lör 26/4 kl 12-16. Invigning kl 13. Välkomna!

SIGNAR N BENGTSON Med glimten i ögat/Tongue in Cheek

Utställningsperiod: 14/6-31/8


Signar N Bengtsson. Foto: Åke Nilsson

“ Att berätta om alla utställningar och alla andra framträdanden man gjort, blir nog ganska tråkigt. Men jag kan väl, i förbigående, nämna att jag föddes i den trevliga trästaden Alingsås 1938. Jag fick en välbehövlig, och ganska omfattande utbildning i måleri och grafisk konst på Slöjdföreningens skola i Göteborg. För att undvika undran och missförstånd vill jag meddela att skolan numera ändrat namn till tre bokstäver, HDK., tror jag, sånt där är inte lätt att minnas, iallafall inte med mitt minne. Jo, nu minns jag att jag tilldelades kunskap i Bokstavskonst också, (jag fick åtminstone betyg i ämnet).
Sedan flyttade jag så snart jag kunde till en ö i Blekinge östra skärgård, och i Blekinge tänker jag stanna kvar. Varför Blekinge, frågar Du!? Här tvekar jag nog lite. Jag skulle kunna säja: ljuset! Det ljusblå ljuset!! Jag skulle också kunna säja: Färgen! Färgerna!! Här tänker jag nog mest på de ljusgröna skogarna neråt kusten, och det ljusa blå utåt havet! Grönt och blått!! Kanske också något rosa, det syns tydligt när man kommer under segel söderifrån och ser Blekinge resa sig ur havet. Nu tycker Du kanske att det här låter alltför poetiskt, men Blekinge är poesi när man kommer utifrån, låt säja från Stockholm, Malmö eller Göteborg. Nu blir antagligen de infödda göteborgarna härskna och menar sig ha det ganska rosa uppåt Marstrand och Kovikshamn. Säjer dom ja! Men dom saknar vår ljusa grönska och vårt ljusa hav. För att inte tala om vårt rosa!
Som Du säkert redan har förstått är ovanstående en enkel förklaring till varför jag med sådan förtjusning målar bilder i Blekinge och gör målade skulpturer i Blekinge. Men det har Du naturligtvis redan gissat. Och Du har gissat alldeles rätt!
Nu skulle jag kunna berätta om alla platser på denna jord som jag ritat och målat på, men jag känner redan att det ta´r emot. Varför skulle jag tråka ut Dig med en lång rad länder och städer där jag målat, ritat och ställt ut?! Jag vägrar!  Istället väljer jag att visa bilder och skulpturer som Du inte tidigare har sett, med färger som Du inte trodde fanns, men det gör dom! Titta själv!!
Och det är min envisa förhoppning att Du ska lämna min utställning på Karlskrona Konsthall och se, med nya ögon, Blekinges gröna och blå!
Med de vänligaste hälsningar från Din vän Signar"

   www.signarbengtson.se

Knutte Wester Ofrivilliga Nomader/Involuntary Nomads

Utställningsperiod: 6/9-12/10


Gzim och den frusna sjön / foto Alexandra Ellis

En del av Karlskronaborna har redan låtit bekanta sig med Knutte Wester. I samband med renovering av Tingshuset i Karlskrona lät Statens konstråd 2011 placera en av Knuttes Westers fina skulpturer i trapphuset.

År 2012 visade SVT2 filmen "Gzim Rewind". Knutte Wester berättar Kosovopojken Gzims historia baklänges. Det är en film om en pojkes liv, en pojke som växer upp på flyktingförläggningar i Norge och Sverige. Gzim som rycks upp med rötterna gång på gång men som på ett mirakulöst sätt ändå förbli optimistisk och anpassar sig igen.

"Knutte Wester har valt ett oerhört utmanande fält för sitt konstutövande, eftersom det öppnar upp för obekväma frågeställningar: Hur kan man vara medmänsklig och insiktsfull? Hur kan man vara uppriktig mot sig själv och konstformen, och hur kan detta presenteras och distribueras inom ramen för konstens spridning? Hur hyser man medkänsla i tider av fientlig retorik? Fastän Wester fokuserar på enskilda livsöden i stället för att studera de bakomliggande mekanismer som präglat dem, står det klart att han hela tiden tar fasta på att vi inte längre enbart kan bocka i rutorna för vårt hemmahörande, för att påvisa vår positionering i konstvärlden, samhället eller yrkeslivet, genom vårt uppförandekodex. Vi lever i en tid då sådana gränser överträds."
Aneta Syzlak, intendent på Wyspa Institute of Art, Gdansk, Polen

Med videoverk, skulpturer, teckningar, måleri och konstnärlig miljögestaltning spänner Knutte Wester över ett stort fält i sitt konstnärsskap. Karlskrona konsthall är oerhört stolta över att vi har möjligheten att få en glimt av ett så pass ungt konstnärsskap som redan berört och engagerat många. Via länken nedan kan du läsa mer om utställningen "Ofrivillga Nomader" som kommer till oss i höst.

  www.knuttewester.se  

Kommande:

18/10-30/11 Gittan Jönsson Horisonten är alltid ny/The Horizon is Always New
Langemarks balkong: 1/11-30/11 Helena Arnback Målningar/Paintings
6/12-18/1 Anna Brag Teckning/Drawing

Tidigare utställningar i Karlskrona konsthall

Se tidigare utställningar i Karlskrona konsthall  

 • Kontakt

  • Karlskrona konsthall
  • 371 35 Karlskrona
  • Besöksadress: Borgmästareg.17
  • Telefon: 0455-30 34 22

  • Öppettider
   Fri entré tis-fre 12-17
   lör-sön 12-16. Mån stängt
   Handikapparkering tillåten på gågata utanför entré
   Öppet:
   9/5, Pingst 18-19/5, All helgona
   helg 2-3/11
   Stängt:

   Utställningsskifte 22-25/4, 10-13/6, 2-5/9, 14-17/10, 2-5/12.
   Storhelger:
   Påsk 18-21/4, Nationaldag 6/6, Midsommar 20-22/6, Julhelg 23-26/12 och Nyår 30/12-1/1.
 •  

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Sidan uppdaterad: 2008-05-27
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Se--gora/Kultur/Karlskrona-konsthall/Utstallningar/