Logga för utskrift

Utställningar

Information om aktuell utställning i Karlskrona konsthall. Karlskrona konsthall 20 år 2015

 

marvatten

Sofia Ekström,  Elisabeth Frieberg och Disa Rytt 

 
Utställningsperiod: 25/4-31/5

Karlskrona konsthall kan glädjande presentera tre yngre konstnärer som redan väckt ett stort intresse både inom Sverige och internationellt. 
Curator: Carl-Fredrik Hårleman
Arr: Karlskrona kommun, kultur- och fritidsförvaltningen.

Duken grundas, mättas eller bara är där blottad i sin nakenhet.
Uppspänd tar den villigt emot en gest, ett försiktigt behandlande eller en våldsam attack.
Utställningen, marvatten, med Sofia Ekström, Elisabeth Frieberg och Disa Rytt är ett poetiskt, rumsligt och måleriskt berättande i måleriets mysterium där material, ljus, tid och rum kontraherar just tidens reflekterande av var måleriet är idag. Konstnärerna arbetar i ett narrativ av måleriets möjligheter med ett subjektivt reflekterande i traditionen av ett abstrakt måleri. Samtidigt finns det ett traditionellt landskap och porträtt i verken som nedtonats eller är fullt synligt. Utställningens titel, marvatten, refererar till det vatten som finns i båten och i de verk vi ser i utställningen är färgen i duken.
Carl-Fredrik Hårleman

 

Sofia Ekström

Sofia Ekströms verk kan förefalla svårbestämda. Hon använder målade fonder – av typen man använder vid studiofotografering – som delar av teatrala installationer, sitt måleri och som utgångspunkt för narration. I frånvaron av närvaro korsas storslagen romantik med kitschig nostalgi, måleri med fotografi, nu med då, det betraktade med betraktaren.

Ekström redovisar olika skeenden i måleriet, ibland fastnaglade i fotografiska reproduktioner som trots sitt abstrakta icke-innehåll blottlägger en scen för de roller vi ständigt spelar, både de äckliga och de sköna - allt blir belyst. Man kan skapa sina egna utrymmen, försöka ta avstånd för att skapa närhet till sig själv. I Sofia Ekströms arbeten finns ett trompe-l’œil-måleri utan förankring i ett motiv, stämningar som går att känna igen och detta metafysiska tillstånd kan framstå som fullständigt verkligt.

Text: Klara Rudebeck, Sara Walker.
Bild:  Detalj. Akryl på canvas. Måleriinstallation. Varierande storlek. Dukens storlek är 4 m x 10 m.

  Sofia Ekström


Elisabeth Frieberg

(…) One must not be limited by ideology or fear. All paths are open, though some will inevitably lead to dead ends. In this precarious world, staying still is the only true mistake.

Elisabeth Frieberg’s work demonstrates a similar acceptance of the freedom of risk. Her paintings arrive fresh with the energy of the artist’s impressions of the world around her. Their colors are beaming, their sensual payload immediate. As with the painters I curated, Frieberg moves freely between formats and visual idioms, from the severe vertical stripes of several of her Taos, New Mexico, works inspired by the arch-minimalist Agnes Martin to the all-over exuberance of other canvases covered in swirls of pastel-colored paint inspired by the hues of the Southwestern American landscape. The artist is inspired by Martin’s practices, but does not feel limited to their strictures, instead moving ever forward. (…

Text: Kyle Chayka , Brooklyn, NY 2014.
Bild: Utan titel (Gud sover. Grön.) 74x59 cm 2015. Olja på duk 

  Elisabeth Frieberg

Disa Rytt

Jag undersöker hur fysiskt rum, ljus och perception ingår i måleriets bildmässighet, i min arbetsprocess är de lika betydelsefulla som färgen på duken. Det fysiska rummet inkluderas i verken dels genom att de installeras i rummet istället för mot väggen, dels genom verkets storlek och öppna former som relaterar till rummets arkitektoniska egenskaper, snarare än att skapa ett slutet bildrum. Det sker också genom att jag målar på transparent duk som silar ljuset och ger upphov till ännu en rumslig metamorfos genom skuggspelet mellan duk och vägg.
Målningen pendlar mellan egenskapen av att vara materialitet i det fysiska rummet- och att visa sig som bild på dukens plan. Dess dubbla bildmässigheter synliggörs som sig själva, genom varandra. I skärningspunkten undersöker jag hur verket framträder i sin undandragelse, och hur skeendet i sig självt kan visualiseras genom måleriet.
Disa Rytt

Bild ovan: Detaljbild från ett verk av 4 dukar
vardera 45 x 210 cm. Akryl och gezzo på silduk

  Disa Rytt

Lars Tunbjörk - i karlskrona 2006

Trapphuset 7/5-31/5

”Lars Tunbjörk synliggör mellanrummen, han fotograferar det välkända så att man ser det för första gången, plötsligt ser vi oss själva och  alla andra och hur vi lever samtidigt i Karlskrona!”
Text ur förordet till katalogen i Karlskrona, med fotografier av Lars Tunbjörk och text av Anders Paulrud som togs fram i samband med ett stort fotoprojekt som ägde rum i Karlskrona 2006.
Under några veckor i april och maj 2006 reste fotografen Lars Tunbjörk runt i Karlskrona. Resultatet visades under sommaren i en annorlunda utställning. På olika ställen i Karlskrona exponerades utvalda bilder i ett mycket stort format på husfasader. Fotografier från projektet visas, dock i ett mindre format, under några veckor i Karlskrona konsthalls trapphus. Lars Tunbjörk född 1956 gick bort nyligen endast 59 år gammal och vi minns samt ger en återblick kring ett projekt av en fotograf som hade hela världen som arbetsfält. 
 

Kommunkonst 2015

Langemarks balkong 24/3-31/5

Vi visar de verk som är inköpta och renoverade. Anställda vid Karlskrona kommun och de kommunala bolagen har möjlighet att komma och önska sig konstverk till sin arbetsplats.

  Se kommande utställningar 

 Se tidigare utställningar  

 

 • Kontakt

  • Karlskrona konsthall
  • 371 35 Karlskrona
  • Besöksadress: Borgmästareg.17
  • Telefon: 0455-30 34 22

  • Öppettider
   Fri entré tis-fre 12-17
   lör-sön 12-16. Mån stängt
   Handikapparkering tillåten på gågata utanför entré
   Öppet:
   9/5, Pingst 18-19/5, All helgona
   helg 2-3/11
   Stängt:

   Utställningsskifte 22-25/4, 10-13/6, 2-5/9, 14-17/10, 2-5/12.
   Storhelger:
   Påsk 18-21/4, Nationaldag 6/6, Midsommar 20-22/6, Julhelg 23-26/12 och Nyår 30/12-1/1.
 •  

Postadress: Östra Hamngatan 7B, 371 83 Karlskrona, organisationsnummer 212000-0829, Tfn 0455-30 30 00
Fax 0455-30 30 30, Fakturaadress: Box 79, 371 21 Karlskrona, This is an email address

Om webbplatsen - Karlskrona.se använder cookies (kakor)

Sidan uppdaterad: 2008-05-27
Länk till sidan: http://www.karlskrona.se/sv/Se--gora/Kultur/Karlskrona-konsthall/Utstallningar/